Sänk gränsen för gratis busskort

Ordet fritt2015-06-03 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan så fick majoriteten av mina klasskompisar ett kuvert märkt med Östgötatrafikens logotyp. I kuvertet låg det ett nytt årskort som låter mina vänner resa gratis antingen i tätort, landsbygd eller län (beroende på var man bor), alla timmar på dygnet och hela året.

Anledningarna till att man ändrade skolkorten till årskort är bland annat eftersom viss undervisning läggs på kvällstid (studiebesök, föreställningar eller dyl.). Eftersom man tidigare inte kunde resa med skolkortet efter klockan 19.00 så fick då eleverna betala hemresan själva. En annan anledning är att kostnaden för ett skolkort är detsamma som årskortet för ungdomar, det leder alltså inte till högre kostnader för Östgötatrafiken. Detta låter ju jättebra, för dem som beviljas rese­ersättningen.

Enligt avståndsmätaren som går att hitta på linkoping.se har jag 4 547 meter till Folkungaskolan från min bostad. Detta betyder att jag bor 1 453 meter ifrån att beviljas ett, för mig, kostnadsfritt årskort. För dem som inte beviljas reseersättning hänvisar Östgötatrafiken till att köpa ett eget Årskort Ungdom. Detta skulle för mig kosta 4 725 kronor, pengar som jag inte har. Ett alternativ är att varje månad köpa en 30-dagarsbiljett, en sådan biljett kostar numera 395 kronor.

Jag, som många andra tonåringar, betalar min mobilräkning med mitt studiebidrag. Efter den har jag cirka 800 kronor kvar. Nu ska jag även köpa ett busskort för 395 kronor. Då har jag ungefär 400 kronor över, samtidigt har mina vänner som bor 6 kilometer bort från skolan har cirka 800 kronor. Det är 800 kronor att gå på bio för, köpa kläder eller köpa tv-spel för.

Jag tycker att avståndet på 6 kilometer ska minska avsevärt, för att ge alla en chans att välja den skola de vill välja i gymnasievalet, för att ge alla en chans att ta sig till sin befintliga skola.

Till sist vill jag påminna om kommunallagen som säger: kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.

Nathalie Sandberg

Läs mer om