Sänkt pris kan minska matsvinnet

Ordet fritt2015-11-10 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har på senare tid hört mycket talas om den stora mängden mat som slängs. I butiker blir varor ofta liggande i hyllorna, när de närmar sig utgångsdatum. Kunderna väljer för det mesta en vara med ett senare datum. Ett förfarande som liknar det följande förslaget finns säkert i någon butik, men kan kanske spridas till fler.

Butiken programmerar ett kassasystem, som automatiskt sänker priset ordentligt på varor som närmar sig bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Butiken sätter upp tydlig information om vad som gäller. Kanske något i stil med följande: Halva priset på varor som uppnått dagen före utgångsdatum.

Det finns flera fördelar med ett sådant system. Framför allt minskar mat­svinnet, vilket i förlängningen bidrar till en bättre miljö. Kunderna gör en del av jobbet, så att butikerna inte behöver lägga lika mycket tid på att plocka bort varor, när de passerar utgångs­datum. Kunder med lite sämre ekonomi behöver inte lägga så stor del av inkomsten på mat, vilket kommer att öka kundkretsen. Klagomålen från kunderna bör minska eftersom det inte finns så många varor med passerat utgångsdatum, som ligger kvar i hyllorna. Det finns säkert fler fördelar.

Vore intressant att få veta varför ett liknande system inte är mera spritt i butikerna.

Björn Andrén

Läs mer om