Skattepengar måste användas förnuftigt

Ordet fritt2015-04-04 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Landsortsborna betalar också skatt”, Yvonne Svalin, 31/3.

Många förstår att skattepengar inte kan användas till att köra bussar på sträckor där väldigt få åker. Det hör jag när jag är ute och pratar med de som bor ute på landsbygden. De förstår att ekvationen inte går ihop och de efterfrågar till exempel fler anropsstyrda avgångar i kollektivtrafiken. En satsning på landsbygden grundar sig inte på oansvarig hantering av skattemedel.

Vårt uppdrag till Östgötatrafiken är att se över hur kollektivtrafiken blir effektivare till samma kostnad för skattebetalarna. De har då sett över de linjer där biljettintäkterna är under 20 procent av kostnaden att köra linjen, det vill säga där skattefinansieringen är över 80 procent. De har i en första analys hittat 29 linjer som tillsammans utgör 0,5 procent av resandet i länet. Nu behandlas förslaget hos de politiska partierna i Region Östergötland inför ett beslut i höst.

Ett av Östgötatrafikens förslag är också att införa något man kallar närtrafik. Det innebär att de som har mer än 2 kilometer till närmaste hållplats ges möjlighet att resa till närmaste tätort med samhällsservice. Resan förbeställs och kan genomföras på förmiddagen eller under eftermiddag/kväll. För skolelever i grundskolan kommer en dialog med respektive kommun att ske då dessa resor enligt skollagen är kommunernas ansvar. Stora bussar kan behövas vissa tider på dygnet men att även införskaffa fler mindre bussar, som dessutom ska köras av bussförare som har samma lön vare sig de kör en stor eller liten buss ger ingen större besparing.

Slutligen några klarlägganden. Först, linje 573 föreslås inte läggas ner utan den ska istället få några fler turer. Sedan, Östgötatrafiken kör ingen hockeybuss längre. Till sist, jag tänker inte byta parti.

Läs mer om