Skogen skyddas på många sätt

Ordet fritt2014-12-02 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Vem tar ansvar för förstörd skog?”, 24/11.

Jan Hagblom undrar hur Skogsstyrelsen agerar när det gäller körskador. Svaret är att vi arbetar med frågan på flera plan: tillsyn, rådgivning, utbildning och samverkan med andra myndigheter.

Vi utövar tillsyn genom att skriva förelägganden och förbud kopplat till skogsvårdslagen eller miljö­balken. Detta gör vi exempelvis när en avverkning behöver anpassas för att skydda ett värdefullt vattendrag eller en kulturhistorisk lämning. Vi kan också förelägga om att skador ska återställas när det är möjligt.

I Östergötland lägger vi i första hand våra fältbesök inför avverkning i områden där det finns värdefulla vattendrag eller höga naturvärden på känsliga marker.

Vidare besöker vi årligen ett flertal skogsföretag för att diskutera aktuella frågor, som körskador och hur de ska undvikas.

I år har också återkopplingar på skogsbruksåtgärder genomförts. Då besöker vi, tillsammans med virkesköpare och entreprenörer, ett område efter en avverkning för att lära av vad som fungerat bra och mindre bra. Även här är körskador och vattennära drivning centrala frågor.

Vi erbjuder utbildningar i natur- och kulturmiljövård samt skyddsdikning och dikesrensning. Kurserna som främst riktar sig till entreprenörer tar upp körskadeproblematiken och har varit välfyllda. Även utbildning i målbilder för miljöhänsyn, där körskadefrågan är en del, har genomförts med runt 250 deltagare från Östergötland och omgivande län.

I information och rådgivning till skogsägarna, betonar vi vikten av skogsägarens eget ansvar, vilket bland annat innebär att man måste vara tydlig med vad som förväntas av utföraren vid beställning av skogsbrukstjänster. Likaså är det viktigt att underhålla skogsbilvägar så att de håller vid tjällossningar och kraftig nederbörd samt kan bära tung trafik.

Det finns mycket att förbättra när det gäller hänsynen till mark och vatten vid avverkningar. Därför samverkar vi med SGI, Trafikverket och SGU för att uppmärksamma skogsbruket, kommuner och länsstyrelser om problem med ras och skred på vissa marker till följd av körning och vägkonstruktioner.

Läs mer om