Skolans information har blivit ett virrvarr

Skolinfo. Informationsverktyget Fronter används sporadiskt och godtyckligt, anser skribenten.

Skolinfo. Informationsverktyget Fronter används sporadiskt och godtyckligt, anser skribenten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ordet fritt2016-01-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Fronter är en plattform för lärande där personal och elev har en gemensam yta (rum) där man kan dela information och dokument, skapa diskussionsforum, chatta och lämna in arbeten med mera.” Detta kan man läsa på Linköpings kommuns hemsida.

Dessutom kan du som förälder logga in dig på Fronter och ta del av den information som borde finnas där. Ja, jag säger borde.

Fronter infördes i kommunen på önskemål av lärare på gymnasieskolan. Bland andra Berzeliusskolans lärare var delaktiga i att Fronter kom till.

Det finns ett generalfel med Fronter och skolorna i Linköpings kommun: det används sporadiskt och helt efter eget godtycke av skolans personal. För mig som förälder finns det inte någon självklar väg att gå för att ta del av den information om planeringar, studieresultat, prov med mera som borde ligga på Fronter.

Fronter kostar varje gymnasieskola i Linköpings kommun cirka 150 000 kronor per år Jag antar att man har haft en tanke om att göra informationen som borde ligga där lätt åtkomlig, att det är ett praktiskt sätt att arbeta på, att alla får tillgång till informationen som gäller deras barns och ungdomars skolsituation att eleverna alltid har nära till sina arbetsuppgifter och sitt arbetsmaterial.

Om Fronter hade fungerat som det borde så skulle alla planeringar, prov­resultat, deadlines för inlämning av uppgifter, inställda lektioner med mera funnits där.

I stället är det i dag frivilligt för skolans personal att använda eller inte använda sig av Fronter, vilket gör att vissa lärare alltid gör det, andra delar ut all information på papper (som har en förmåga att försvinna), andra mejlar ut information och en del gör ingetdera. Som elev och även som förälder är det ett virrvarr av informationskällor att hålla reda på när det borde vara en informationskanal.

Går barnet/ungdomen dessutom på gymnasiet så ska du ju helst inte lägga dig i. Så resonerar både ungdomen och vissa lärare. Det man glömmer och som man från skolhåll annars är bra på att påpeka är att föräldrar har ett föräldraansvar som de ska ta och då borde det ligga i sakens natur att man ger förutsättningar för detta ansvarstagande.

Min son som i dag studerar vid Berzeliusskolan kommenterade det hela på följande sätt: ”Är det inte konstigt att vi som går på teknikprogrammet har lärare som inte vill använda teknik?”

Informationssökande förälder

Läs mer om