Syndernas förlåtelse

Syndare? Riksrevisorerna Susanne Ackum, Margareta Åberg och Ulf Bengtsson vid KU-förhören den 5 augusti.

Syndare? Riksrevisorerna Susanne Ackum, Margareta Åberg och Ulf Bengtsson vid KU-förhören den 5 augusti.

Foto: Foto: Izabella Nordfjell/TT

Ordet fritt2016-08-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha tagit del av resultatet av extrainkallat Konstitutionsutskott och ’förhör’ av trenne riksrevisorer syns det mig som om Utskottet givit absolution till de till "förhör" inkallade. Efter bekännelser om "... att man gjort, kanske fel, mindre fel eller varit överbelastade". I något avseende kanske till och med handlat klandervärt. Men ej av sådan dignitet som leder till förtroendeförlust och avsked.

I Norrbottens laestadianska traditioner gällde följande praxis. "Synd", av vilket slag det än kunde vara, presenterades församlingen som gav absolution/syndaförlåtelse om vederbörande "syndare" inför församlingen ångerfull bekände sitt "syndafall". Väldigt praktiskt. Men, det gavs undantag – fungerade inte alltid.

När byns handlare – en inflyttad smålänning – en dag fick besök av en till sekten hörande "syndare", som tagit varor utan att betala och nu ville ha handlarens bekräftelse av församlingens syndaförlåtelse, fick "syndaren" det kanske oväntade men förklarliga svaret, "Inte förlåter jag. Du får betala".

På nåt sätt associerar jag, och kanske fler med mig, Konstitutionsutskottets handläggning till den laestadianska absolutionsregeln.

Folke Lundbäck

Vadstena

Läs mer om