Tänk ett varv till om Vallarondellen

Rondelltankar. Elias Aguirre, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden (S) och Bill Eriksson, exploateringschef Linköpings kommun, presenterade planer för området vid Vallarondellen tidigare i år.

Rondelltankar. Elias Aguirre, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden (S) och Bill Eriksson, exploateringschef Linköpings kommun, presenterade planer för området vid Vallarondellen tidigare i år.

Foto: Åke Karlsson

Ordet fritt2016-06-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunens planer för området kring den stora rondellen mellan Gamla Linköping, Ryd och universitetsområdet känns inte helt genomtänkta.

I dagens läge ingår både rondellen och sträckan på motorvägsinfart fram till Scandic-hotellet en kilometer västerut i Linköpings yttre ringled, som knyter an till Industrigatan som slutar vid rondellen och går norrut utmed Rydskogen. Med de nya planerna försvinner bilvägssträckan västerut visserligen inte, men det som i nuläget är en motorvägsinfart blir någon form av bred stadsgata eller till och med boulevard.

Inget fel med en sådan i sig, men det blir problematiskt när den typen av gator ska vara en del av en yttre ringled. En ringled ska vara en väg där man snabbt kan färdas med sin bil, runt staden eller även in mot den i nuvarande fall. Med stadsgator, korsningar, sänkt hastighet och bostadshus nära vägen kan den nya stadsboulevarden bli en flaskhals i Linköpings yttre ringled för biltrafik.

Därför bör kommunen tänka ett varv till kring trafiksituationen. Rondellen kan nog med fördel förändras (antingen tas bort helt eller minskas rejält) för den har varit överdimensionerad redan från början. Däremot lär området även i fortsättningen behöva både en stadsgata och en snabbare bilväg som kan utgöra en del av den yttre ringleden. Att inte planera både för stadskvarter med långsammare trafik och en yttre ringled med snabbare trafik och färre övergångsställen vore ett beklagligt misstag.

En möjlig, men dyr, lösning kan vara en nedsänkt motorvägsinfart. Andra lösningar är fler gångtunnlar under eller gångbroar över den befintliga motorvägsinfarten för att möjliggöra kvartersstruktur, i kombination med sänkt hastighet (det medför mindre buller) och vallar eller väggar för att förhindra buller. Sådana vallar kan göra det möjligt att bygga ganska nära en bilväg med lite högre hastigheter och mer buller. Träd utmed vägen kan kanske till viss del absorbera ohälsosamma ämnen.

I dagsläget finns endast två tunnlar för fotgängare och cyklister i området, den ena nära den så kallade märkesbacken, den andra längre bort närmare golfbanan. Med ytterligare tre passager under motorvägsinfarten skulle man få något som började likna kvartersdimensioner och ett område mer anpassat för promenader och cyklister.

Nej till flaskhalsar

Läs mer om