Trovärdigheten faller om fotavtryck uteblir

Ordet fritt2015-08-10 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Synpunkt saknas om Asylenparken”, Torbjörn Ahlund, 3/8.

Varken Katolska kyrkan eller Svenska kyrkan som samfund har tagit ställning mot byggnation i Asylenparken. Däremot har Katolska kyrkans högste ledare i Sverige, SSB:s confessor och Pilgrimscentrum i Vadstenas föreståndare klart tagit ställning mot exploatering av parken. De har tagit del av Statens fastighetsverks bedömning att stadsmiljön (innerstaden) är av riksintresse och måste vårdas, vilket gäller såväl byggnader som gatu-, torg- och parkmiljöer samt stadens silhuett.

Den text som har underskrivits framhåller klart och tydligt att det för närvarande finns planer från Vadstena kommun och Vadstena Fastighets AB att bygga hyreshus i den gamla slottsträdgården (Asylenparken). Borde inte Svenska kyrkan med stiftschefen i Linköping och kyrkoherden i Vadstena och Dals församlingar, vilka har tillfrågats, som enskilda sälla sig till skaran som vill värna pilgrimsortens unika miljö? Denna fråga blir extra intressant, eftersom miljöfrågor står högt på Svenska kyrkans dagordning. Inte minst har ärkebiskop emeritus Anders Wejryd engagerat sig i frågan.

Vadstena och Dals församlingar är dessutom medlemmar i Green Pilgrimage Network, som förpliktigar till värnande om pilgrimsorters miljö. Övergripande miljömål måste ha nedslag i konkreta objekt, där Asylenparken är ett, och lämna ett för alla tydligt synligt fotavtryck. I annat fall faller trovärdigheten platt till marken.

Också Vadstena kommun är medlem i denna organisation.

Vadstena Vänner

Läs mer om