Upprustad järnväg lyfter landsbygden

Ordet fritt2015-10-14 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Bra vägar vore bättre än järnvägen”, 5/10.

En befintlig järnväg representerar ett stort värde, även om banan är sliten. Att rusta upp och elektrifiera en mil järnväg kostar ett hundra miljoner kronor per mil. Att bygga en ny kostar minst femhundra miljoner kronor per mil. Beloppen kan jämföras med att bygga Ostlänken, som kostar drygt två miljarder kronor per mil eller annorlunda uttryckt 20 gånger mer per mil.

Det finns en storstadsfixering i de centrala nationella verken, så även i Trafikverket. Trots att Trafikverket inte ser det så kan järnvägen spela en stor roll även utanför storstäderna. Längs Stångådals- och Tjustbanorna bor 100 000 människor. Räknar vi in Linköping och Kalmar blir antalet drygt 300 000 personer. Genom upprustade länsbanor knyts arbetsmarknaderna i Kalmar och Östergötland samman. Det betyder att människor kan leva betydligt billigare exempelvis i Överum eller Hultsfred, där en villa kostar en halv miljon kronor att jämföra med det tiodubbla i Linköping.

Signaturen ”Boende längs banan” (5/10) tycker att vägen bör rustas upp i stället för järnvägen. Men det är enbart på upprustad järnväg man kan färdas så snabbt att vi får utvidgade arbetsmarknader. Vimmerby och Västervik kan på upprustade banor komma så tidsmässigt nära Linköping att daglig pendling blir möjlig. På en så upprustad bana kommer det bli mångdubbelt fler resenärer. Se Svealandsbanan mellan Södertälje och Köping eller Göteborg–Trollhättan.

När man ser bilkaravanerna in och ut ur Linköping morgnar och eftermiddagar blir det tydligt att det finns gott passagerarunderlag för snabba bekväma tågtransporter. Och tåg på bra banor lockar fler bilister än buss.

På Tjustbanan går det godståg. Dess last varierar över tid. Tidigare var det timmer från Ryssland, nu är det sopor från England. Långväga transporter drar mindre energi på järnväg än i lastbil. Det är därför vi behöver överföra gods från väg till järnväg. Utan järnvägen är det sannolikt att soporna legat på tipp i England och spritt metangas, vilket har 20 gånger starkare klimatskadande verkan än koldioxid.

Med en elektrifierad skarvfri bana blir störningarna betydligt lägre för boende längs järnvägen. Låt oss verka för att så ska bli fallet.

Ulf Flodin

Järnvägsfrämjandet

Läs mer om