Utgå från att alla vill donera organ

Transplantation. I Frankrike betraktas alla som inte sagt nej som organdonater sedan en ny lag införts. Sverige bör ta efter, tycker Sten Wingren.

Transplantation. I Frankrike betraktas alla som inte sagt nej som organdonater sedan en ny lag införts. Sverige bör ta efter, tycker Sten Wingren.

Foto: JACK MIKRUT

Ordet fritt2017-01-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Organtransplantation är den mest kostnadseffektiva behandlingsformen för njursvikt och den enda tillgängliga behandlingsformen för organsvikt i andra organ såsom lever, lungor och hjärta. I dag kan organ användas för transplantation endast om den avlidnes medgivande finns i donationsregistret eller om den dödes vilja på annat sätt är känd.

Dagens register innefattar endast 1,5 miljoner svenskar (av 10 miljoner) vilket innebär att inställningen till donation vid ett dödsfall huvudsakligen är okänt för sjukvården.

Köerna till organtransplantation är i dag långa och under väntan på nytt organ dör årligen ungefär 30 patienter, dessutom har väntetiderna för dessa svårt sjuka/döende patienter ökat. Sverige har vid internationella jämförelser få donatorer. Denna organbrist och dessa dödsfall beror till stor del på svensk lagstiftning. I Frankrike trädde en ny lag i kraft vid årsskiftet som gör alla avlidna till organdonatorer, förutsatt att de inte uttryckligen sagt nej till detta. Man har alltså vänt på situationen i jämförelse med Sverige så att du endast behöver vara aktiv om du inte önskar donera organ.

Vad händer i Sverige? På sjukvårdsminister Gabriel Wikströms bord finns ett betänkande rörande donations- och transplantationsfrågor (SOU 2015:84). Betänkandet är inriktat på legala förutsättningarna för att vidta medicinska insatser innan döden inträffat samt en översyn av organisation och arbetssätt för att stärka donationsverksamheten.

Ytterligare ett område berör hur information till allmänheten kan förbättras samt hur förutsättningarna för enskilda personer att göra sin vilja känd kan förenklas.

Samtliga föreslagna åtgärder har potential att förbättra transplantationssjukvården, men är det sannolikt att antalet donatorer ökar på ett betydande sätt? Att stå på en väntelista innebär att du är mycket svårt sjuk och att organtransplantation är den enda vägen för fortsatt liv. Det är därför mycket angeläget att göra förändringar som ger en klar ökning av antalet donatorer.

Vi bör därför se Frankrike som ett föregångsland och förändra lagstiftningen i samma riktning. Alternativet är att låta människor fortsätta lida och dö i väntan på transplantation.

Läs mer om