Nu är tillgången på vildsvin större än efterfrågan. Samtidigt är vildsvin ett problem för jordbruket och trafiken. Inom jägarkåren gör vi vad vi kan för att skjuta undan och minska stammen. Men, när vi lyckas med jakten finns det få som vill ha köttet, av diverse olika skäl. Inte ens vilthandlarna vill ha vildsvin längre. Efterfrågan är helt enkelt för liten. Då får vi ett avfallsproblem.
Tekniska verken tar inte emot döda djur eller slaktavfall.
Detta blir ett moment 22 när det å ena sidan ställs krav på att minska vildsvinsstammen, men å andra sidan inte finns någon avsättning för köttet.
Tekniska verken ger anvisningen att låta slaktavfall och då även hela djurkroppar (från djur som inte någon vill ha) gå ”tillbaka till naturen”. Det känns inte särskilt bra att låta döda djurkroppar ligga i skogen och ruttna. Viss risk för spridning av oönskade djurdelar och eventuella bakterier eller trikiner finns.
Det är dags för kommunen att tänka till på detta och kanske ge uppdraget till avfallshanterarna (till exempel Tekniska verken) att ta emot sådant avfall så att jägarna slipper att kasta bort felfritt kött och slaktavfall genom att lägga det i skogen med risk att det blir en sanitär olägenhet.
CG P-M
Svar från Tekniska verken.
1. Tekniska verkens åsikt är att felfritt kött inte bör destrueras.
2. Det finns företag som tar hand om kött och hela djur (som de tar betalt för).
3. Det borde kunna gå att använda köttet exempelvis till djurfoder och/eller i djurparker enligt gällande regelverk.
4. Tekniska verken skulle kunna ta emot döda djur, men processen för att destruera och energiåtervinna exempelvis vildsvin i Tekniska verkens anläggningar är kostsam, och behandlingsavgiften blir därför väldigt hög för kunden. Utöver detta måste avfallslämnaren ha intyg från veterinär att köttet inte är smittat av någon typ av sjukdom. Det finns även andra krav som måste uppfyllas för att Tekniska verken ska kunna ta hand om köttet.
5. För att döda djurkroppar exempelvis ska kunna bli biogas krävs att det är förbehandlat, det vill säga utan skinn och att köttet är malt och pumpbart, för att det ska fungera i biogasanläggningen.
6. Att lägga organiskt material, som exempelvis döda djurkroppar, på deponi är förbjudet.
Mile Elez
teknisk direktör på Tekniska verken i Linköping