Värdlandsavtalet måste upp till ytan

Östersjön. Hur påverkas säkerhetsläget om Sverige sluter avtal med Nato, frågar sig skribenten.

Östersjön. Hur påverkas säkerhetsläget om Sverige sluter avtal med Nato, frågar sig skribenten.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Ordet fritt2016-02-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige står våren 2016 inför ett vägval: det beslut om värdlandsavtal med Nato som nu förbereds i Sveriges Riksdag.

Vilka följder ett sådant avtal skulle få för Sveriges utrikespolitiska situation i fredstid i Östersjöområdet, eller hur det skulle påverka oss i en konfliktsituation, har överhuvudtaget inte diskuterats i någon öppen demokratisk debatt i vårt land.

Ett värdlandsavtal skulle bland annat kunna innebära stationering av Natotrupper på svensk mark under krig, övningar eller kriser, dessutom och det kanske värsta av allt: Utan förbehåll ger värdlandsavtalet dessutom Nato rätten att stationera vapen, inklusive kärnvapen, på svensk mark. Sverige blir knappast säkrare i och med detta, i stället blir konsekvenserna de motsatta. Ryssarna kommer naturligtvis att uppleva Sverige som ett hot med ett utvidgat Nato in på knutarna

Under mer än tvåhundra år har Sverige lyckats hålla sig utanför krig och konflikter tack vare en säkerhetspolitik med strategin ”alliansfrihet i fred – neutralitet i krig”. Tidigare har vi haft konflikter runt våra gränser – nu utan någon krigsrisk alls, är den strategin på väg att överges. Varför – och varför så bråttom?

Varför ingen genomlysande, demokratisk diskussion, till exempel inför ett riksdagsval, om ett så stort steg mot ett fullt Natomedlemskap?

Är Natoförespråkarna rädda att förlora en demokratisk prövning?

Stoppa värdlandsavtalet med Nato!

Christina Gezelius

Läs mer om