Varför denna kontroll av bankers kunder?

Bankkoll. Bankkunder måste lämna en rad personliga uppgifter. Linnea Daréll är kritisk, Nordea svarar.

Bankkoll. Bankkunder måste lämna en rad personliga uppgifter. Linnea Daréll är kritisk, Nordea svarar.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

Ordet fritt2015-10-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med hänvisning till nya krav i penningtvättslagen har Nordea börjat registrera ”personer i politiskt utsatt ställning” en så kallad PEP (Politically Exposed Person) i sin kundinformation. Även närstående och nära med­arbetare till en sådan person ska registreras.

Med familjemedlemmar avses maka/make, registrerad partner, sambo, barn och deras maka/make, registrerade partner eller sambor samt föräldrar. Beträffande medarbetare nämns utöver gemensamt intresse/ägande/inflytande inom företagande också person som på annat sätt har eller har haft nära förbindelse med en PEP. Det sistnämnda behöver inte vara fråga om en affärsförbindelse.

Visst är det angeläget att försvåra och om möjligt förhindra penningtvätt. Men ska det verkligen behöva innebära registrering av alla bankkunder, deras medarbetare, andra förbindelser och halva släkten?

Det personliga integritetsskyddet utsätts ständigt för nya attacker med motiveringen att samhället måste försvåra och förhind­ra brott. Det är lätt som medborgare att tycka att en registrering eller en kamera inte är något problem ”om man inte har något dölja”. Men om detta undan för undan tillåts öka, så smyger sig Orwells 1984 allt närmare. Och det övervakningssamhället kan jag inte tro att någon vill ha. Det måste finnas andra och bättre sätt för samhället att försvåra och förhindra brott, även de mycket grova, än att ständigt öka registrering och övervakning av sitt lands medborgare.

Linnéa Darell

fd riksdagsledamot/samhällsdebattör

Nordea svarar:

Vi kan förstå att våra frågor väcker reaktioner. Varför ställer då vi som bank dessa frågor? Bakgrunden är att det har kommit många nya regelverk de senaste åren som innebär att banker i dag måste vara en kontrollfunktion som aktivt arbetar för att motverka brottslighet.

Dessa regler gäller alla banker och alla bankkunder och oavsett vilken bank man väljer att bli kund i.

För att uppfylla regelverken måste vi som bank innan vi exempelvis kan öppna konton och genomför transaktioner ställa ett antal kontrollfrågor som gör att vi får tillräcklig information för att kunna gå i god för att vi har den information om dig som regelverken kräver.

Våra kunders personliga integritet är viktig för oss. Men man ska komma ihåg att detta arbete är en viktig del i att kartlägga och förhindra att allvarliga brott begås. Den personliga informationen behandlas ytterst konfidentiellt. Vi vet att nästan alla våra kunder är ärliga, men för att upptäcka det fåtal som inte är det behöver vi ställa frågor till alla, utan undantag. Detta är en del av bankers samhällsansvar i dag.

Emma Rheborg

kommunikationschef Nordea Sverige

Läs mer om