Östgötatrafiken har ett månadskort, kallat fritidskortet, som låter dess ägare resa fritt med kollektivtrafiken. Kortet gäller endast på kvällarna efter klockan 17, samt dygnet runt på helgerna. Ett bra och billigt alternativ för den som kanske bor nära sitt arbete eller sin skola men har fritidsaktiviteter utspridda över staden eller i hela länet på kvällarna, eller för den som behöver åka och veckohandla på helgerna men inte har tillgång till bil. Kortet är billigt också, det kostar endast 185 kronor i månaden. Och för Östgötatrafikens del kan det vara ett bra sätt att fylla upp bussar (men även spårvagnar och pendeltåg) även på lite mer udda tider.
Tyvärr finns det en hake: Kortet kan endast köpas av den som är 26 år eller yngre. Varför, kan man fråga sig. Visst förstår jag att kortet är mer attraktivt för den som är ung och har ont om pengar eller inte har körkort eller egen bil. Men de som är över 26 kan ju också finna kortet prisvärt och ett bra alternativ till både bilen och cykeln.
Fritidsbiljetten kostar ungefär hälften av vad ett månadskort i tätort kostar för unga (och fritidsbiljetten gäller dessutom i hela länet). Om även de över 26 år fick köpa ett fritidskort som kostade ungefär hälften av kostnaden för ett vanligt månadskort i tätort kostar så skulle fritidskortet kosta cirka 300 kronor. Istället är de över 26 år nu förvisade till att köpa ett vanligt tätortskort för cirka 600 kronor, vilket blir det billigaste alternativet för den över 26 år i nuläget. (Alla priserna som har nämnts är något lägre vid köp i webbutik)
Att de som är över 26 år får betala lite mer kan jag förstå, men varför får de inte möjlighet att köpa fritidskortet alls? Har Östgötatrafiken ett bra svar?
Busster
Östgötatrafiken svarar:
Fritidskortet har funnits i flera år och är tänkt som ett komplement till de läsårsbiljetter som skolorna kan köpa och dela ut. Läsårsbiljetterna har begränsad giltighetstid och ett fritidskort innebär att man kan åka på kvällar och helger.
Det finns inga planer på att även skapa ett fritidskort för personer över 26 år som insändaren efterfrågar. Vår verksamhet är till över hälften subventionerad med skattemedel och vi lämnar redan nu rabatter, på till exempel köp med reskassa och via webbutiken, så något ytterligare rabatterat kort planeras inte att införas.
Paul Håkansson
vd Östgötatrafiken