Svar på ”Tekniska verken måste ta ansvar”, 17/10.
Den senaste tiden har media, bland andra SVT Öst, uppmärksammat problematiken kring sjön Yxern i Småland. Vattennivån är långt under den normala, så som det tyvärr är i de flesta vattendrag efter ett extremt torrt år. Trots det måste gamla vattendomar följas, och det är förståeligt om den som sett SVT:s inslag tycker att det är obegripligt.
Yxern bekymrar oss mycket. Men det finns inte, så som SVT Öst låter påskina, någon enkel lösning på problemet. Vattendomar är att jämställa med lag. Det är straffbart att bryta mot domen. Miljöbrott är så allvarligt att det har fängelse upp till sex år på straffskalan, och innebär dessutom att verksamhetsutövarnas försäkringar inte längre gäller. Därför kan tjänstemän inom Tekniska verken aldrig medvetet bryta mot våra miljödomar.
I Yxerns Regleringsföretag ingår fem delägare, där Tekniska verken är den största. Men vårt röstantal är endast 20 av 49. Vi vill ha en ny vattendom men måste få gehör från övriga medlemmar för att kunna påbörja processen.
Regleringsföretaget lämnade 2014 in en ansökan till Mark- och Miljödomstolen om att få vattendomen justerad för att kunna minska tappningen ur Yxern. Hade det genomförts skulle läget i sjön varit annorlunda idag. Men Vimmerby och Västerviks kommuner, länsstyrelsen i Kalmar län med flera var emot förslaget och ansökan drogs tillbaks.
Bara en domstol kan ändra en vattendom. Tekniska verken kan inte ansöka om en ny vattendom, det får bara Regleringsföretaget, länsstyrelsen och kammarkollegiet göra. Länsstyrelsen kan besluta om tillfälliga avsteg från domen på grund av till exempel miljökonsekvenser, vilket Regleringsföretaget inte har juridiska möjligheter att göra. Regleringsföretaget har dock i flera skrivelser uppmanat länsstyrelsen att göra tillfälliga avsteg från Vattendomen, vilket skett efter sommaren.
Tekniska verken äger inga kraftverk mellan sjön Yxern och Långsjön. Regleringen av Yxern har därför ringa ekonomiskt värde för oss, och vi anser att en naturlig reglering av sjön kan vara ett framtida alternativ. Vi är mycket angelägna om att tillsammans med berörda kommuner, länsstyrelsen och Regleringsföretaget hitta lösningar som säkrar sjöns framtid.
Anders Jonsson
vd och koncernchef för Tekniska verken i Linköping AB
Nils Hillerbrand
styrelseordförande, Tekniska verken i Linköping AB