Hur vet vi att det utländska köttet verkligen uppfyller de svenska kraven på djurhållning? På frågan om köttets ursprung till kommunens skolor och äldreboenden i Corren 22/11 svarar Åsa Kullberg, affärsområdeschef för Leanlink, Kost och Restaurang, att köttet kan komma från Irland, Tyskland, Polen, Danmark eller Holland och inte nödvändigtvis vara producerat i Sverige. Denna import av utländskt kött är enligt henne möjligt, eftersom just dessa leverantörer uppfyller ”de svenska rättskraven”.
Hela denna affär med inköp av utländskt kött låter alltför bra för att vara sann, att danska, polska och irländska med flera utländska köttvaror skulle uppfylla de svenska kraven på exempelvis minimal användning av antibiotika, ja det tror jag inte på för fem öre – tyvärr får man väl säga.
Kärnfrågan när det gäller kvaliteten på det kött som kommunen upphandlar och serverar är dels vem som ”certifierar” dessa utländska leverantörer av kött till Linköpings kommun och dels hur rutinmässiga oberoende kontroller på detta kött av den påstådda svenska kvaliteten genomförs av Linköpings kommun? Kan detta utredas och publiceras!?
Mikael R