Den så kallade Tingshögen vid Aska, nära Fivelstad, har ansetts vara Östergötlands största gravhög och det är många teorier som vävts kring denna fantasieggande ”ättehög”. År 1985 gjordes en större arkeologisk undersökning i ”högen”, och man ansåg då det bevisat att det verkligen var fråga om en gravhög.
Ändå spirade misstankarna bland arkeologerna om att det kanske rörde sig om något annat. En av dem som tvivlade på hypotesen gravhög var docenten Anders Carlsson vid institutionen för arkeologi vid Stockholms universitet. Han lanserade teorin om att det i stället rörde sig om grunden till en mycket stor byggnad i stil med vad man funnit i Gamla Uppsala och Fornsigtuna.
Ja, varför inte tänkte arkeologen Martin Rundkvist och Andreas Viberg, expert på georadarmätning, som utan grävningar kan avslöja vad som döljer sig under markytan. En vårdag 2013 började de mätningarna på krönet av det stora massivet.
Innan dagen var slut var undersökningen klar. Resultatet visade att det faktiskt hade stått en rekorderligt hus där med måtten 50 x 4 meter. Kraftiga stolphål och markering efter de svängda väggarna framträdde klart.
Så var då saken klar – trodde man väl!
Tydligen har dock detta sensationella resultat inte nått fram till länsantikvarien i Linköping.
Nyligen gjorde jag en tur till min hemprovins för att besöka platsen och – som jag trodde – ta del av informationen om de nya uppseendeväckande resultaten. Men vad finner jag? Jo, på en ganska minimal skylt, daterad 2001, finns att läsa samma gamla ”skrönor” som tidigare torgförts.
Det har i alla fall gått drygt fyra år sedan georadarmätningen utfördes. Under den tiden borde väl nya texter och skyltar ha hunnits att producerats. Eller?