Svar på ”Tydligare svar, tack!”, Roland Djerf, 2/9.
Skribenten efterlyser tydligare svar på hur målet om koldioxidneutralitet till år 2025 ska uppfyllas och då avseende placering av solcells- respektive vindkraftsparker samt hur kommuninvånarna ska engageras i arbetet.
I mitt förra svar redogjorde jag för att kommunen som bäst arbetar för att hitta rätt modell för klimatkompensation genom förnyelsebar elproduktion, viket är en vedertagen metod. Det handlar om åtskilliga miljarder som kommunen kommer behöva investera över tid men som samtidigt möjliggör en inkomstkälla för kommunen på sikt. Modellen kommer att vara teknikneutral vilket innebär att investeringar görs i det förnyelsebara energislag som är mest kostnadseffektivt, något som kan variera över tid.
Enligt modellen kan dessutom anläggningarna ligga utanför kommungränsen, vilket ökar möjligheterna till de mest klimat- och kostnadseffektiva investeringarna. I själva verket talar det mesta för att vi inte kommer att se särskilt många anläggningar i vår egen kommun utan snarare på andra platser i landet.
När det gäller kommuninvånarnas engagemang i klimatarbetet så vill jag till att börja med säga att medborgarna redan i dag visar prov på ett stort engagemang, till exempel genom den höga andelen som sorterar hushållsavfall med gröna påsen.
Från kommunens sida finns flera pågående kampanjer, inte minst riktade mot barn och unga. Därför kommer det till del att handla om att intensifiera och bredda det redan befintliga informations- och kunskapsarbetet. Det ska även tilläggas att näringslivet och civilsamhället också utgör viktiga aktörer för att kommunen ska lyckas minska klimatutsläppen och det ekologiska fotavtrycket.
Nils Hillerbrand (MP)
miljökommunalråd i Linköpings kommun