Svar på ”Är det någon som klagar på Visby?”, 8/5.
Albin Sjöberg framför i en insändare att Visby är ett bevis för att det går att ha en helt bilfri innerstad. Dock tyder argumentationen på att han bara varit där under sommarens turistsäsong när det är liv och rörelse, massor med folk, butiker, caféer och restauranger. Att det då är helt bilfritt är i och för sig inte riktigt sant, det finns en hel del bilar som av olika anledningar kör även innanför murarna. Och man får inte glömma bort att de flesta som besöker Visby kört dit med bil och parkerat på de mycket stora parkeringarna vid Österport och Söderport och även vid hamnen och biblioteket nära Almedalen.
Men när det inte är turistsäsong går det alldeles utmärkt att köra bil innanför murarna, då gäller inte förbudet. Nu finns det oftast inte så stor anledning att göra det eftersom det milt uttryckt är ganska dött där då. De flesta näringsställena har stängt och bara ett fåtal affärer är öppna, i huvudsak på Adelsgatan nära Söderport. Den vardagliga handeln sker utanför murarna dels vid Österport och i viss mån vid Söderport och då med parkeringarna bara några steg bort.
Visbys motsvarighet till Tornby ligger i Skarphällsområdet med samma slags affärer och med parkering utanför ingången och det är dit Visbybon och gotlänningen i övrigt tar sig för att handla – med bil. Så om Albin Sjöberg vill göra ett studiebesök i en stad där innerstaden är nästan övergiven, besök Visby höst, vinter eller vår.
De flesta Linköpingsborna klagar inte alls på alternativet att ställa bilen i något av parkeringshusen. Det vi har anledning frukta är inte minst Miljöpartiets ambition att göra det svårt att ta sig ens till parkeringshusen. Ytterst handlar frågan om Linköping är till för invånarna i stad och omgivande landsbygd, eller för politikers experimentlusta.
Lars-Åke Holm
sommargotlänning