Sagateatern är väl värd sitt pris

Sagateatern kommer även i framtiden att vara en central kulturscen i Linköping, skriver Linda Staaf.

Sagateatern kommer även i framtiden att vara en central kulturscen i Linköping, skriver Linda Staaf.

Foto: Victor Bomgren

Svar på "Allvarligt att säsongen på Sagateatern ställs in", 1/102019-10-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Saga har under många år varit i behov av en renovering för att öka attraktiviteten och tillgängligheten. Ambitionen med projektet är att renovera Saga invändigt och ta fram den ursprungliga funktionalistiska tidsandan som rådde 1939 då Saga slog upp dörrarna. Fokus har varit att återskapa en tidstypisk miljö som återspeglar Linköpings kulturarv och historia.

Kultur- och fritidsnämnden tillsammans med byggnadsantikvarie genomförde en första inventering och tog fram ett gestaltningsförslag avseende lokalen. Gestaltningsförslaget baserades på studier av Sagas ursprungliga utformning med fokus på bevarade detaljer.

Tillsammans med fastighetsägaren Centrum Förvaltning AB renoveras nu Saga varsamt med medel från Westman-Wernerska stiftelsen. Utdelningen på 2 500 000 kronor beviljades 24 april 2018 och ska täcka hela renoveringskostnaden. Rekvireringen av medel måste påbörjas senast vid 2020 års utgång. Ändamålet med de beviljade medlen är en renovering av ytskikt i foajén samt allmän uppfräschning av salongen. I planeringsstadiet skickades det också ut ett förfrågningsunderlag till lokala aktörer som ofta bokar Saga. Syftet var att få in förbättringsförslag vad det gällde tillgänglighet, funktioner osv för att kunna ta hänsyn till dessa i ett tidigt planeringsskede.

Saga är en kulturnod i staden med en hög beläggningsgrad året runt. Först i samband med att lokalen stängde och renoveringen påbörjades kunde en grundligare undersökning göras av dess skick. Då upptäcktes bland annat brister gällande brandskyddet i lokalen. Något som projektledaren inte hade kunnat förutse. Dessa brister var nödvändiga att åtgärda innan den planerade renoveringen kunde fortskrida.

Utan dessa åtgärder hade Saga inte kunnat öppnas igen för publik verksamhet.

När beslutet kring den förlängda renoveringsperioden fattades meddelades omedelbart de aktörer som bokat. En diskussion kring lämpliga ersättningslokaler inleddes innan sommaren i de fall det gick att lösa inom den egna organisationen. Inom Kulturscener, Linköpings kommun, finns flera attraktiva scener såsom det nyrenoverade skyltenområdet vid resecentrum, den helt nybyggda kreativa mötesplatsen Agora i Skäggetorp, kulturhuset Arbis för att nämna några.

Det är givetvis beklagligt att vissa föreställningar har behövt ställas in. Förhoppningen är att publiken nu även hittar till de nya scenerna. Kulturen har en stark dragningskraft som inte ska underskattats. Saga kommer i framtiden fortsätta vara den mest centrala scenen som nyttjas av både professionella- och icke professionella scenkonstaktörer. Saga är definitivt värd sitt pris.

Linda Staaf, verksamhetschef Kulturscener, Linköpings kommun

Läs mer om