I Ulricehamn pågår en diskussion om man ska bygga ett glastak över stadens gågata. Staden brottas med samma problem som så många andra städer: Innerstadshandeln håller på att utarmas av den hårda konkurrensen från internethandel och externa köpcentra. Men med ett glastak över gågatan hoppas man kunna vända trenden. Under taket kan man skapa en trivsam miljö att röra sig i, även under ruggiga årstider.
Idén är lysande och användbar även i Linköping. Varför inte sätta ett glastak över hela Gyllentorget, gärna hela vägen upp till S:t Larsgatan? Med ett glastak kan vi få en väderskyddad miljö som kan inredas med grönska, parkbänkar, fik och restauranger. En plats för mänskliga möten och handel – lika lockande året runt.
Idén är inte ny. Min chef Maria Kustvik lanserade den i en krönika i Corren, en iskall vinterdag 2014. Är den helt orealistisk? Det tror jag inte, i går berättade Corren om Bovieran, ett nytt bostadskomplex för 55-plussare där lägenheterna ligger kring en 1 600 kvadratmeter stor vinterträdgård, full av grönska. Det går att styra klimatet under ett sådant tak så att det blir behagligt året runt. Visst kan man bygga något liknande i stadskärnan.
Det främsta argumentet mot stora glastak i stadsbebyggelse brukar vara att man förstör arkitekturen, men vad finns det för arkitektoniska värden i husen kring Gyllentorget?
Det handlar om att stärka stadskärnans roll som handelsplats genom att göra den till en attraktiv mötesplats. Linköpings centrum är redan på väg i den riktningen. Trädgårdsföreningen är finare än någonsin, de centrala gatorna är inbjudande för gångtrafikanter och cyklister, och café- och restauranglivet blomstrar. Att Linköpingsborna uppskattar det är uppenbart. Handeln gynnas också, åtminstone en viss typ av handel.
Men vårt klimat sätter gränser, på vinterhalvåret försvinner mycket av stadskärnans attraktivitet som mötesplats. Så varför inte ett glastak, eller en jättestor vinterträdgård, i en del av centrum? Jag lanserar tanken för att jag tycker att det behövs en mer kreativ och idérik diskussion om hur Linköpings innerstad ska utvecklas. Linköpings problem är ju inte att vi bollar med så många spännande och nytänkande idéer, tvärtom präglas debatten ofta av människor som omedelbart sågar alla nya tankar utan att komma med något bättre själva.
Samtidigt måste man inse att frågan om innerstadens utveckling är komplicerad, speciellt när man kommer in på hur mycket utrymme bilarna ska få ta. Stadskärnan måste fortfarande fungera för dem som bor utanför staden och bara vill använda den som ett köpcentrum. Man åker in, parkerar, handlar, och åker hem. Här måste Linköping gå en balansgång: Stadskärnans attraktivitet som mötesplats bygger mycket på att man gör den så gott som bilfri, men samtidigt måste den fortfarande vara tillgänglig med bil.
I dag, på Stadsfesten, arrangerar Corren debatter om tre viktiga frågor för Linköpings framtid. En av den har rubriken ”Bilfri innerstad – hot eller möjlighet” . Välkomna till Correns tält i domkyrkoparken klockan 13.30.