Hyra ut ger mer i år

Creutzers krönika: "Med de fallande priserna på bostadsmarknaden är det också många som väljer, eller tvingas till, att hyra ut den bostad de tänkt lämna"

krönika2009-01-12 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns två sätt att förbättra sin ekonomi: Minska utgifterna och öka inkomsterna. Ett sätt att öka inkomsterna är att hyra ut bostaden. Sedan årsskiftet är det också mycket mer lönsamt än tidigare.

Det kan vara ett gästrum i källaren, villan som du inte vill ska stå tom när ni är på semestern eller fritidshuset som du bara använder under några få veckor varje år. Här har du möjligheter till nya inkomster.

Inkomster av uthyrning beskattas som kapitalinkomster med 30 procents skatt. Men innan du betalar skatt får du göra olika avdrag.

För villor gäller att 20 procent av intäkterna får dras av. Dessutom får du sedan årsskiftet dra av 12 000 kr (tidigare 4 000 kr). Det gör att det går att hyra ut för 15 000 kr utan att det blir någon skatt (tidigare 5 000 kr).

För bostadsrätt och hyreslägenhet gäller också avdraget på 12 000 kr. Dessutom får du dra av för hyran eller avgiften till föreningen.

På det som blir kvar efter avdrag ska du betala 30 procent i skatt. Det spelar ingen roll hur länge du hyrt ut, intäkten räknas årsvis. Men det går inte att dra av för slitage eller låneräntor.

Ett sätt att hålla nere din hyresinkomst är att du låter den som hyr betala för värme, el och andra driftskostnader. Men för att det inte ska vara någon tvekan om att det inte är en extra hyra, så bör den som hyr betala räkningarna direkt. Detta kan vara lite vanskligt om den som hyr inte är någon som du känner väl och som du har förtroende för. För det är ändå du som är betalningsansvarig.

Hyr du ut din fritidsbåt eller husvagn gäller också att du ska deklarera och skatta för inkomsten. Men då får du dra av faktiska kostnader som slitage. Däremot finns det inget schablonbelopp.

Ett sätt att hålla semesterkostnaderna nere är att byta bostad. Två familjer lånar varandras hus eller lägenheter under en viss tid. Vill du hitta en familj i ett annat land kan det vara bra att gå via några av de internationella bytessajterna. Då är det också bra att vara ute i god tid.

Rent strikt ska även denna typ av byte beskattas, även om inga pengar bytt ägare. Du ska deklarera värdet som den som lånat din bostad haft av den. Det kan vara svårt att uppskatta, men en finger­visning kan vara det schablonbelopp som gäller för värdet av att gratis använda arbetsgivarens fritidshus. Där värderas en sommarstuga eller -lägenhet under tiden mitten av juni till mitten av augusti till 3 000 kr per vecka. Övrig tid till 1 200 kr. Fjällstuga eller -lägenhet värderas under jul, nyår samt februari-april till 3000 kr per vecka och under övrig tid till 1 200 kr.

Men om den du byter bostad med är en vän eller släkting så beskattas inte bytet. Därför är det självklart svårt att alla gånger dra en gräns för när du ska ta upp ett byte i deklarationen och inte. Det handlar helt enkelt om måttet av vänskap.

Hyr du ut din bostad är det allra viktigaste att ni skriver ett kontrakt. Ett enkelt kontrakt för uthyrning hittar du på www.privataaffarer.se/avtalsmallar. Skriv noga vad som ingår och inte ingår i hyran. Glöm inte att ta med vad som gäller om den som hyr hoppar av i sista stund (exempelvis att du har rätt att behålla den förskottsbetalda delen av hyran).

Gör också en inventarieförteckning som den som hyr kan skriva under. Hyr du ut via en förmedling finns ofta bra standardkontrakt och särskilda försäkringar. Dock får du betala en provision till förmedlaren. Byter du bostad bör du också skriva kontrakt där det framgår om exempelvis bil, telefon och liknande ingår. Bytesförmedlingarna har också bra kontraktsmallar.

Med de fallande priserna på bostadsmarknaden är det också många som väljer, eller tvingas till, att hyra ut den bostad de tänkt lämna eller den de tänkt flytta in i. Detta kan vara en bra lösning på kort sikt. Men att hyra ut med förhoppningen om att priserna ska stiga inom något år eller så är troligen sämre. Tyvärr pekar det mesta på fortsatta prisfall på bostäder.

Annika Creutzer

Chefredaktör Privata Affärer