Finkrogen gjorde mig förbannad

Förra veckan var jag pÄ finrestaurang. Kvar finns ett bryskt uppvaknande och ett visst mÄtt av ilska.

Knockad av en broccolistock. Hur Àr det möjligt?

Knockad av en broccolistock. Hur Àr det möjligt?

Foto: Mostphotos

Krönika2023-02-01 17:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Varför, undrar ni.

Jo, för att förrÀtten inte kan lÀmna mig i fred Ànnu en vecka efter besöket. Den hemsöker mig till och med under nÀtterna. LÀmnar mig ingen ro.

SÄ vad Ät jag till förrÀtt?

Var det halstrad pilgrimsmussla med jordÀrtskockskrÀm, kalvfilétartar med vaktelÀgg eller kanske rÄstekt hummer med isade lingon och bryntsmör-hollandaise?

NĂ€, ingetdera faktiskt.

Att laga mat Àr mitt och Gubbens frÀmsta fritidsintresse. Vi gör det stup i kvarten, oavsett om vi fÄr besök eller ej. Vi har tre frysar som Àr sprÀngfyllda med mat. Jag vet, det Àr lite sjukt. Till vÄrt försvar vill jag dock sÀga att vi ALDRIG nÄgonsin slÀnger mat.

Det Àr omsÀttning pÄ grejerna i vÄra frysar. Vi köper nÀr det Àr bra pris (Àt-snart-varor), slÀnger in i frysarna och lagar nÀr vi fÄr lust, det vill sÀga sÄ fort vi Àr lediga.

Sen bjuder vi hem mÀnniskor, i princip varenda helg, för att hÄlla omsÀttningen igÄng.

Det Àr inga mÀrkvÀrdiga tillstÀllningar. Inga strukna linnedukar. Inga inneskor.

Det enda smolket i bÀgaren med denna ordning Àr att det hotar vÄrt Àktenskap. Det gamla köket, byggt och planerat 1929, Àr avpassat för EN matlagare, definitivt inte tvÄ. DiskbÀnken Àr idiotiskt placerad i ett hörn sÄ att bara en fÄr plats dÀr Ät gÄngen.

Trots att köket Ă€r rĂ€tt stort Ă€r den smala del dĂ€r matlagningen Ă€ger rum inte större Ă€n ett litet badrum 

Vi knuffas och vi muttrar. FöreslĂ„r att den andra Ă€kta hĂ€lften ska tvĂ€tta, dammsuga, kratta löv eller vad som helst. Bara försvinna sĂ„ man fĂ„r svĂ€ngutrymme. 

Hur som helst. Jag har nÀrt en tanke om att jag ÀndÄ Àr hyfsat bra pÄ matlagning. Tills nu.

Allt Àr finkrogens fel.

DĂ€r Ă„t jag en förrĂ€tt som var magisk. Som fick mig att njutningsfullt blunda och gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng utstöta ett vĂ€llustigt "Åhhh!, "Ahhh!"

Mitt middagssÀllskap, sonen som Àr en inbiten köttarian, var lika betagen.

Sedan dess har en frÄga hemsökt min mathjÀrna: Hur fasen kan man tillaga nÄgot sÄ fantastiskt av en broccolistock? Hör ni vad jag sÀger, en jÀkla BROCCOLISTOCK.

Hur kan man med sÄdan kirurgisk precision sÀtta och balansera smakerna sÄ att en broccolistock nÄr himmelska höjder?

FrĂ„ga inte mig. Jag ska dra nĂ„t gammalt över mig. 

NÀsta gÄng jag ser ett broccolistÄnd i butiken kommer det att hÄnle Ät mig. "HÀr ligger jag och lÀckrar mig, men du vet inte hur du ska locka fram min fulla potential, visst Àr det sÄ?"

Nytt avsnitt

I podden Glennings gliringar avsnitt 12: Sluta tjata om min penis!