Mathandlare, nu kan ni hjÀlpa oss kunder!

VÄrt sockerÀtande behöver av hÀlsoskÀl ner rejÀlt. FrÄn 37 kilo till 25 kilo per Är. Och nu tycks hjÀlpen vara pÄ vÀg.

Krönika2020-10-28 20:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det finns mÄnga skÀl att betrakta socker som ett gift. Det gör oss feta, Àr inflammations- och cancerdrivande och ger mÀnniskor diabetes 2. Den senare sjukdomen Àr livsstilsrelaterad och ska inte förvÀxlas med den obotliga diabetes 1.

2:an har exploderat över vÀrlden under senare decennier och kommer sig av att vi numera vrÀker i oss rent socker och andra extremt snabbsmÀlta kolhydrater, som höjer sÄvÀl blodsockret som det fettlagrande hormonet insulin.

Sockret i kakor, bullar och lÀsk Àr inte det stora problemet. Det vet vi om. Det Àr det insmugna sockret i allt frÄn frukostflickor, pÄlÀgg, rödvin och vanlig mat som korv och kyckling som Àr boven, eftersom vi inte vet om det med mindre Àn att vi Àr nÀringsfysiologer med örnblick.

Men mjölmat med allt mer gluten (för att göra sÀden motstÄndskraftig) och dÀrmed stÀrkelse (som omvandlas till sockermolekyler i kroppen) Àr ocksÄ ett bekymmer.

Sockret fungerar som utfyllnad och smakförstĂ€rkare. Numera Ă€r det socker i det mesta och frĂ„gan Ă€r om vi inte Ă€r sockerberoende hela bunten. 

Jag tror att det Àr med socker som med narkotika och alkohol.

Stora mÀngder Àr inte nyttigt för nÄgon, men medan vissa kan Àta sött med mÄtta mÄste andra avstÄ helt för att inte trilla dit, Àta smÄgodis tills man nÀstan krÀks och ta tre bullar istÀllet för en. Dit hör jag.

Det Àr ett rent helvete att göra sig av med sockersug, men det gÄr. Nikotinet var svÄrare, men sockret kommer tametusan inte lÄngt dÀrefter.

DÀrför blir jag glad att lÀsa om Sockerchecken. I samarbete med Kostfondens vetenskapliga rÄd och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, lanseras nu ett mÀrkningssystem som kan sÀttas pÄ mataffÀrens hyllplan för att hjÀlpa oss konsumenter.

Grön prick = Max 5 % av produktens energi kommer frÄn fritt socker (som förutom tillsatt socker Àven inkluderar juicekoncentrat, juice och honung) och Àr WHO:s hÀlsomÄl.

Gul prick = 10 % fritt socker, Livsmedelsverkets övre rekommendation. 

Röd prick = 10–35 % fritt socker. 

Svart prick = Mer Ă€n 35 % fritt socker. 

MĂ€rkningen har testats av Coop med goda resultat. Man ser lĂ€tt att Frosties flingor och TeriyakisĂ„s gĂ„r fetbort. Även om det stĂ„r "less sugar" pĂ„ den senare innehĂ„ller den 75 % tillsatt socker. Och tĂ€nk att det som lanseras som "hĂ€lsofil" innehĂ„ller mer tillsatt socker Ă€n den mörka chokladen.

SnÀlla mathandlare! Gör nÄgot verkligt gott för folkhÀlsan och inför mÀrkningen!