Inte ens när tiggarnas tältläger sätts i brand uppstår motsvarigheten till det ramaskri som ackompanjerar uppgiften om en vanskött hund, katt eller häst. Det är skillnad på folk och fä. Jag är mest intresserad av hur de är funtade, de som misshandlar tiggare eller sätter eld på deras tältläger. Vilka tankar rör sig i skallen på de medelålders män som sparkar sönder muggen för tiggaren i Linköping? Det sista exemplet funkar som en övertydlig illustration till nåt av det mest vidrigt vedervärdiga som finns: Att sparka nedåt.
Jag, naivare än nånsin, inbillade mig att EU–valet signalerade startskottet för EUs hårdare tag mot Rumänien och dess behandling av romer. Av det blir inget. Rumänien tillåts fortsätta diskriminera romer. Exporten av fattiga fortsätter – trots att Rumänien konsekvent vägrar använda merparten av de miljarder som EU bistår med. Av de 32 miljarder kronor som öronmärktes 2007–2014 till utbildning, sociala insatser med mera för Rumäniens fattiga användes knappt en fjärdedel. Det korrupta Rumänien gör som det vill, EU tiger still. Eländigt, javisst, men lägg inte skulden på dom som sitter där med pappmuggen i hand. Deras tomma eller vädjande blick säger oss bara att det omskrutna EU–projektet har mycket litet med Europas fattiga och utstötta att göra. Men djurskyddet ska bli bättre.
Corren i går: SJs vd Crister Fritzson meddelar att han inte kan mycket om tåg men desto mera om avregleringar. Det var väl det jag misstänkte. Hinner Löfven & Co återställa åtminstone delar av avregleringsspektaklet innan SJ spårar ur?
Attendo AB igen: Företaget sölar med efterfrågad information, utan att den styrande borgerliga alliansen orkar/vågar sätta press. SVTs alerta Östnytt presenterade ytterligare för Attendo pinsamt besvärande fakta häromkvällen. Men alliansen varken ser eller hör.
Kommunals ordförande Annelie Nordström uppmärksammar Kramfors. Där är heltid norm för dom som knegar inom äldreomsorgen och köksverksamheten. Snart tillämpas samma princip i Linköping, Mjölby, Motala och länets övriga kommuner. Eller?
Många känner oro inför framtiden. Konjunkturinstitutets beräkningar ger besked om att det inte är kört. Enligt KI räcker det med en skattehöjning om 2 procent av BNP för att upprätthålla kvalitén inom välfärden och de sociala trygghetssystemen (plus bibehållen personaltäthet) till 2060. 2 procent motsvarar ungefär 75 miljarder, dvs inte ens hälften av de skattesänkningar som alliansen tvingade på oss 2007–2014.