Vad är bäst för var och en?

Åtta dagar på Bäckskolan gav Correns Lollo Asplund en insikt.

Krönika2015-04-18 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Minns du Palinspelet? Det självkontrollerande matematik- och rättstavningsspelet, som förresten än i dag används på många skolor. Med hjälp av ram, brickor och en spelplan jobbar sig den spelande fram till den avgörande stund när hen får vända på ramen. Det är först då mönstret på brickorna framträder eller splittras.

Sten, min bästa kompis på mellanstadiet, var grym på matte. Framför allt var han en fena på geometri. Det hade han inte mycket för. Han, liksom alla övriga i klassen, skulle helst befinna sig på samma sida i boken. Fröken Inga-Maj föredrog så kallad sammanhållen undervisning. Hon undervisade (pratade) och vi i bänkarna räknade och stavade (och kämpade för att hålla oss vakna).

Ja, vad är bäst för var och en? Efter åtta arbetsdagar på Bäckskolan inser jag att skolelever är olika och lär sig på många olika sätt. En elev som lämnas ensam med matteboken får helt enkelt inte träna alla kompetenser som läroplanen förordar. Som att argumentera, diskutera, analysera, uppskatta och lösa problem.

När Jan Björklund, den borgerliga Alliansens skolminister, insåg att allt fler skolor köpte in surfplattor till sina elever blev han heligt förbannad och skrädde inte orden. Om Björklund stödde sig på forskning törs jag inte säga. Forskarna är ännu inte 100 procent ense om vad strålning från mobiler, datorer och surfplattor kan medföra. Jag vet inte själv vad jag ska tro, och bara det är obehagligt.

Bäckskolan satsar hårt på matematik. Rada Marhosevic, matematik- och förstelärare på Bäckskolan, önskar en matteverkstad till varje skola.

– Syftet är att få lärare att utveckla och variera undervisningen så att den passar alla elever oavsett kunskapsnivå. Får man med eleverna på tåget så kan man prata hur mycket matematik som helst, säger Rada Marhosevic, som har inrett ett litet rum där hyllorna står tätt och är fyllda med gröna plastbackar. I backarna finns bland annat mattestavar, bollar och geometriska plastfigurer.

– Matte är roligt och fröken är lite sträng, säger en av hennes elever.

Under mina studiebesök på Bäckskolan har jag letat efter svaren på frågor som dessa:

98 procent av Bäckskolans elever har utländsk bakgrund. Hur påverkar det undervisningen i basämnen som svenska och engelska?

Ska vi tillåta att barn under tre år får leka med surfplattor? Eller ska de ha fyllt fem?

Varför får pensionsmyndiga karlar något vått i ögonvrån när de fastnar med blicken på en kartong Palinspel?

Läs mer om