Vetenskap handlar inte om att tro

PÄ mÄndag börjar FN:s klimatmöte i Madrid och i dag kommer miljoner mÀnniskor att demonstrera för att mötet ska öppna för kraftfulla, globala klimatÄtgÀrder. De enorma klimatdemonstrationerna Àr historiskt unika.

Under fredagen gÄr miljoner unga mÀnniskor i hela vÀrlden Äterigen ut pÄ gatorna för att krÀva en handlingskraftig klimatpolitik. Deras protester Àr en kritik mot vuxna som pÄstÄr att de inte tror pÄ vetenskapen.

Under fredagen gÄr miljoner unga mÀnniskor i hela vÀrlden Äterigen ut pÄ gatorna för att krÀva en handlingskraftig klimatpolitik. Deras protester Àr en kritik mot vuxna som pÄstÄr att de inte tror pÄ vetenskapen.

Foto: TT/Öst Media AB

Krönika2019-11-29 14:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Aldrig tidigare har sĂ„ mĂ„nga mĂ€nniskor marscherat samtidigt, för samma sak, över hela vĂ€rlden. 

Demonstranterna vandrar ut pÄ en klimatpolitisk spelplan med mÄnga tunga aktörer. Fossilindustrin som lÀgger 100-tals miljoner kronor varje Är pÄ lobbyism. FN:s klimatpanel. MÀktiga presidenter som blundar för klimatförÀndringarna. Engagerade men vilsna politiker.

NÄgra aktörer Àr nya. Som de högerpopulistiska partierna som positionerat sig som klimatvetenskapsförnekare för att försöka vinna röster. Andra, som miljörörelsen, har funnits lÀnge.

Mitt ibland dem stÄr vanligt folk, som bönder pÄ ett schackbrÀde. Det Àr mÀnniskor spridda över hela vÀrlden, med vitt skilda förutsÀttningar. NÄgra Àr utfattiga och redan drabbade av klimatförÀndringar. Andra har nyligen lyft sig ur fattigdom och bÀr pÄ en stark kÀnsla av att nu Àr det vÄr tur att njuta av vÀlstÄndet. I Europa lever mÄnga i ett stort överflöd och vet inte vad de ska oroa sig för mest, den globala uppvÀrmningen eller en klimatpolitik som kanske innebÀr att de mÄste avstÄ frÄn en del av sitt goda liv.

I Ă„r har scenen förĂ€ndrats. GĂ„ng pĂ„ gĂ„ng marscherar bondetĂ„g över schackbrĂ€det med plakat i stĂ€llet för högafflar. Det Ă€r unga mĂ€nniskor som ser sin framtid hotad i en vĂ€rld dĂ€r den Ă€ldre generation helt har misslyckats med att fĂ„ ner koldioxidutslĂ€ppen. Deras budskap Ă€r enkelt: Lyssna pĂ„ vetenskapen. Det borde inte behöva sĂ€gas, mycket av det enorma vĂ€lstĂ„nd som vi har skapat pĂ„ nĂ„gra hundra Ă„r bygger pĂ„ att vi har lĂ„tit vetenskapen vĂ€ga tyngre Ă€n mĂ€nniskors förestĂ€llningar och allmĂ€nna tyckande. Vi litar pĂ„ vetenskapen varje dag, vid lĂ€karbesöket och nĂ€r vi sĂ€tter oss i ett flygplan. 

ÄndĂ„ Ă€r det mĂ„nga som gör undantag för klimatvetenskapen och sĂ€ger ”jag tror inte pĂ„ den”. Men det som kĂ€nnetecknar vetenskap Ă€r att det inte handlar om att ”tro”. Vetenskap ska stĂ€ndigt ifrĂ„gasĂ€ttas – men med vetenskapliga argument. Den som sĂ€ger att hen inte tror pĂ„ klimatvetenskapen sĂ€ger egentligen ”jag har inte lust att tro pĂ„ den för det hotar min livsstil”. 

Gör det nÄgon skillnad om jag gÄr med i ett demonstrationstÄg? Ja, om du gör det tillsammans med miljoner andra mÀnniskor sÄ kan det förÀndra spelplanen. Historien Àr full av exempel pÄ hur folkliga demonstrationer förr eller senare lett till förÀndringar.