Piller eller hummer?

Gratinerad hummer på ett torg i Nice. Skaldjurspicknick på vardagsrumsgolvet.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2014-01-23 07:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tunna salta pommes frites på Clarion Hotel Post i Göteborg. Fisksoppan i Katthammarsvik. Grillbuffé i Tällberg. Skaldjursplatå på Hamnkrogen på Liseberg. Afternoon tea på Färna Herrgård. En halloncheesecake hos bästa vännerna.

Mat är en av mina absoluta passioner och ovanstående matminnen är bara några få i raden av gourmetupplevelser jag haft. Jag skulle kunna fylla krönika efter krönika genom att beskriva all god mat jag ätit genom åren. Och det är ett samtalsämne som jag sällan tröttnar på. Ni lär bli varse i detta spaltutrymme.

Människor som uppgivet önskar att man skulle överleva på ett piller och därmed slippa befatta sig med mat skrämmer mig.

Nu ska jag väl i och för sig krypa till korset och medge att mat inte alltid är lustfyllt för mig heller. Långt ifrån. Jag har också svårt att komma på nyttiga, varierande vardagsrätter som ska tillagas efter att åtta- och treåringen hämtats från fritids respektive förskolan efter en krävande dag på jobbet och vare sig barn, mamma eller pappa är på ett strålande humör.

Men inte önskar jag ett piller för det. Det är bara att konstatera att vardagsmat mitt i livet är en sak. Gourmetupplevelser något annat. Det kan man få en helg när det finns tid att låta en vildsvinsgryta med enbär koka på spisen i flera timmar, man är på en weekendresa där mat står i centrum eller är bortbjuden på middag.

I veckans Bostad kan ni läsa om min kollega Mia Karlsvärds möte med en av finalisterna i Sveriges Mästerkock, Monika Hallberg. Hon välkomnar oss i sitt kök och berättar om sin passion för mat och bjuder även på en meny värdig en ledig lördag.

Själv njuter jag just vid detta skrivtillfälle av scones med smör, päron- och ingefärsmarmelad och en bit brieost. Det är en smakupplevelse, i all sin enkelhet, väl värd att uppmärksamma.