Jag har bra erfarenhet av hantverkare. Det är underbart att luta sig tillbaka och se jobbet bli klart snabbt och profsigt. Men väljer man fel firma kan det bli både dyrt och besvärligt – skräckhistorierna om fusk och saltade räkningar är många. Här har du mina bästa hantverkartips:
1. Kolla alltid med proffsen om du inte absolut vill göra jobbet själv. Visst, ibland är det orimligt dyrt att anlita hantverkare, men ibland är det faktiskt oväntat billigt. Själv fick jag till exempel nytt golv på hela övervåningen billigare än om jag lagt det själv, tack vare rotavdrag och golvfirmans massiva rabatter hos tillverkaren.
2. Ha inte bråttom om du inte måste. Räkna med att det kan ta uppemot ett år från det att du börjar planera projektet tills du verkligen har hantverkarna på plats. Och ger du firmorna stor frihet att välja tid för arbetet kan priset bli lägre.
3. Samla in tips på bra firmor – och varningar om dåliga – från alla du känner.
4. Begär in många offerter. Sju kan vara lagom. Två firmor kommer nämligen aldrig att dyka upp trots att de lovar, den tredje kommer hem till dig och tittar men lämnar aldrig offert, någon verkar helt opålitlig, en annan vill egentligen inte ha jobbet och lämnar ett skambud. Återstår ett par att välja mellan i slutänden.
5. Gå på magkänslan. Vilken hantverkare verkar genuint intresserad och kan i detalj redogöra för hur jobbet ska göras? Vem svarar på mejl och kommer när han lovar? Vem verkar sympatisk och pålitlig?
6. Välj inte automatiskt den lägsta offerten, särskilt inte på viktiga jobb som till exempel tak och badrum.
7. Förhandla ner priset. Jag brukar erbjuda mig att sköta rivning och transporter till tippen, det har sparat många tusenlappar.
8. Fundera över vilken typ av avtal du ska skriva. Fast pris är tryggt, men blir ofta dyrare eftersom hantverkaren måste ta höjd för oförutsedda svårigheter. Löpande pris satsar jag själv på bara om jag verkligen litar på hantverkaren. Men det finns mellanvarianter som budgetpris och takpris.
9. Om det är viktigt för dig när jobbet ska vara klart, skriv in en förseningsavgift i kontraktet.
10. Anlita gärna en utomstående besiktningsman vid stora jobb. Om hantverkaren får veta att jobbet kommer att granskas av ett proffs kan du lita på att det inte fuskas.
11. Var trevlig – och bjud på kaffe. Själv brukar jag ställa fram en full termos och en stora låda med småkakor varje dag innan jag lämnar huset åt hantverkarna, en liten investering som gett sensationellt mycket tillbaka.