Sensommarens ljuvligheter

Färska hasselnötter är en okänd njutning. Veckans gästkrönikör Lena Grape Lilliehorn avslöjar sin höstpassion.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2015-09-03 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det doftar sött av fikon i växthuset. Bladen faller som om det vore höst och de torra löven sprider den goda lukten. Det stackars fikonet – och dess grannar i det lilla glashuset – råkade ut för en torkchock när vi inte var där och vattnade på två veckor, samtidigt som sensommaren slog till. Det mesta har repat sig, men fikonplantan tycker inte om okänslig behandling. Prassel, så faller nu löven i snabb takt. Kvar sitter massor av fikon, men de smakar absolut ingenting. Stekta i smör är de goda, dock. Nåväl, fikonet får stå frostfritt tills nästa år, så ska jag försöka passa det bättre.

Det är gott om djur på sommarstället just nu. Ett fladder i knähöjd är nässelfjärilar på jakt efter nektar. De kan inte haft det lätt detta år, är det därför de är ovanligt små? Jag går in och möts av något brunt i köksdörren. Jag hoppar till och gästen gör detsamma. En stor och vårtig padda är på väg ut – var i hela friden kom den ifrån? Stor i kroppen som min knutna hand, men låter sig snällt bäras ut på sopskyffeln. Hunden får fullkomligt spatt av nyfikenhet, men jag vet att det inte är nyttigt för hundar att nosa på paddor. Minns barndomen tax som tuggade fradga i flera timmar efter ett paddmöte.

Går ett inspektionsvarv. Tiotalet äpplen, en uschlig skörd i år. Inga plommon. Pyttesmå päron hänger högt. Men det finns övermåttan av min absoluta favorit: hasselnötter. Jag har aldrig sett liknande överdåd på hasselbuskarna tidigare. Vackrast är tre rödbladiga buskar med frukter som komna direkt ur en balettföreställning. Det är frasiga röda volanger runt varje nöt.

Jaså, har du aldrig smakat färska hasselnötter? De är tio gånger godare än de torkade, enligt mitt förmenande. Konsistensen är knaprig och den goda nötsmaken densamma.

Det var min pappa som lärde mig när jag var sådär tio år. Han visade också hur man öppnar en färsk nöt. Så här gör man: skrapa av den lilla toppigheten på nöten med en liten kniv, inte alltför vass. Då ser du som en tunn mörk skåra. Stick in kniven där och bänd försiktigt, ta det fint så att du inte slinter. Du kan bända isär skalhalvorna och – tadaa – där ligger den färska vita nöten omgiven av hinnorna som senare blir det bruna skalet.

En sak att tänka på: du kan inte bara kan gå ut i vilken park eller hage som helst och plocka nötter. De omfattas inte av allemansrätten, så det vill till att det är din egen hage eller tomt som busken växer på.

Jag själv är en sådan nötnörd att jag planterat hasselbuskar både på landet och i stan. Det finns storfruktiga namnsorter att köpa i handelsträdgården, som ger fantastiska nötter.

Särskilt i år. På några buskar är de redan färdiga att plocka. Jag kommer lätt att få ihop en hel papperskasse av egenodlade nötter, som jag sparar och torkar till jul. De blir precis lika bra som köpta, jag lovar. Garanterat giftfria, närodlade och en sann glädje att lägga upp på nötfatet.

Men först ska jag njuta så många jag orkar när de är färska.