HÀlften av all mat som produceras i Sverige slÀngs. Prima, fullt Àtbar, mat. Det blir en miljon ton per Är. En miljon TON!
I Linköping slÀnger vi maten i gröna pÄsen och innehÄllet blir till biogas som bland annat driver bussar. Fint. Men vad har det betytt för mÀnniskor slÀngvanor?
Inte bara hushĂ„llen slĂ€nger. Skolor, dagis, Ă€ldreboenden och livsmedelsaffĂ€rerna gör det. I mĂ„nga affĂ€rer slĂ€ngs maten en eller ett par dagar före âbĂ€st föreâ-dag. Ăven kött. Det gör mig tjutfĂ€rdig. Först föder vi upp djur under tveksamma former, sedan slaktar vi dem . . . och sedan slĂ€nger vi hĂ€lften av köttet medan det fortfarande Ă€r helt okej!
âBĂ€st föreâ har blivit liktydigt med âlivsfarligt efterâ för mĂ„nga. Som om det skulle betyda âsista förbrukningsdagâ och maten dĂ€refter obevekligen börjar ruttna.
Allt det hÀr Àr nys och ett lumpet knep frÄn livsmedelsproducenterna som VILL att vi ska slÀnga sÄ mycket mat som möjligt. BÀst före handlar inte om vÀlvilja om vÄr hÀlsa utan om vinstmaximering. Ju mer som kastas, desto mer köps nytt.
LÀgg dÀrtill att dagens högteknologiska livsmedelsframstÀllning Àr en gigantisk miljöbov som stÄr för 50 procent av den totala övergödningen och 25 procent av den totala klimatpÄverkan.
Hur ska man fÄ unga mÀnniskor, som pÄstÄr sig vara miljövÀnner, att begripa detta? Bortsett frÄn bakterier Àr det stört omöjligt att fÄ i sig otjÀnlig mat. Den stinker och smakar illa. Men vem vÄgar lite pÄ sina sinnen lÀngre?
Jag tycker vi startar en rörelse. Vi tipsar varandra om i vilka affĂ€rer man ska handla helt enkelt. Vi hyllar butiker som sĂ€tter ned sina varor kraftigt, en eller ett par dagar innan âbĂ€st föreâ intrĂ€der. Vi samlar pĂ„ oss information och startar en Facebookgrupp.
Vilken Ă€r Ăstergötlands bĂ€sta butik nĂ€r det gĂ€ller att minska svinnet och sĂ€lja billigt i stĂ€llet för att slĂ€nga?
Det Àr ju för jösse namn bara att tillaga direkt eller slÀnga in grejerna i frysen för oss konsumenter.
HÀr Àr livsmedelsproducenternas egna (hemliga) uppgifter om hur lÀnge maten EGENTLIGEN hÄller sig:
Mjölk hĂ„ller upp till en vecka efter âbĂ€st föreâ-datum. Ănnu lĂ€ngre om den Ă€r oöppnad.
Skivad skinka har i alla fall fem dagars extra hÄllbarhet, Ànnu lÀngre om den förvaras i fyra graders kyla.
Ost blir bÀttre ju lÀngre den lagras. Möglet ligger pÄ ytan och Àr bara att hyvla bort, enligt en stor lokal ostexpert som jag konsulterat.
Bröd kan man Àta tills det möglar, vilket ju syns vÀl.
Falukorv har minst fem dagars extra hÄllbarhet, Ànnu lÀngre om den förvaras i fyra grader.
Ăgg mĂ„ste mĂ€rkas med âbĂ€st föreâ-datum 28 dagar efter vĂ€rpning, men hĂ„ller MINST en mĂ„nad till! Ăr du osĂ€ker: lĂ€gg det i vatten. Flyter det upp helt Ă€r det dĂ„ligt. Om inte â tillaga.
Juice hĂ„ller minst tvĂ„ veckor efter âbĂ€st föreâ-datumet. Ett kryddmĂ„tt jos rĂ€cker för att avgöra om den Ă€r kass.
Tillagad mat hÄller sig Ätminstone en vecka i kylskÄp.
Men sjĂ€lvklart ska man lukta och smaka om man Ă€r osĂ€ker. âBĂ€st föreâ Ă€r ingen fastlagd vetenskap, utan en rekommendation. Allt handlar om hur maten har förvarats, innan och efter den lĂ€mnade butiken.
Vad ska vi heta? âMatupproretâ Ă€r upptaget. âDatumupproretâ, âReclaim the foodâ, âNĂ€spartietâ, âLetâs taste!â âGammalt Ă€r bĂ€stâ eller âBĂ€st efter-rörelsenâ? SĂ€tt igĂ„ng och mejla mig tips pĂ„ bra affĂ€rer nu! MĂ€rk mejlet MAT.