SlÀng inte mat, mÀnniska!

Hur gick det egentligen till, nÀr vi i den rika vÀrlden slutade ta tillvara maten och började slÀnga den i stÀllet?

Foto: Montage

CARINAS KRÖNIKA2016-09-29 09:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÀr det gÀller kylskÄpet var jag en Cruella de Vil nÀr barnen vÀxte upp. SÄ hÀr kunde det lÄta:

– Kan jag steka falukorven, mamma?

– Ja, i morgon men inte i dag.

– Varför?

– DĂ€rför att vi mĂ„ste Ă€ta sakerna i rĂ€tt ordning och i dag behöver vi Ă€ta upp fiskresterna.

– Men jag Ă€r inte sugen pĂ„ fisk.

– Ledsen, men du fĂ„r Ă€ta det Ă€ndĂ„. Man kan inte alltid fĂ„ exakt det man Ă€r sugen pĂ„. Vi kan ju inte SLÄNGA mat!

Med lite planering behöver ingen mat slÀngas, ÀndÄ Àr det just det vi gör, slÀnger den. Att ta till vara rester Àr en kunskap pÄ vÀg att gÄ förlorad. SÄ hÀr kommer en tipslista för er som tycker det Àr svÄrt att veta vad resterna kan bli.

Ris, pasta, potatis. Det Ă€r lĂ€tt att koka för mycket, men resterna, liksom nĂ€stan all annan lagad mat ocksĂ„, hĂ„ller sig fint i fem–sju dagar i kylen. Kyl ned snabbt och förvara i tĂ€ttslutande burk. Kan bli fin bas i gratĂ€nger exempelvis.

Köttsnuttar. Ändbiten pĂ„ en salamikorv, en baconskiva, ett halvt kycklinglĂ„r, tvĂ„ köttbullar, en skinkbit, en halv flĂ€skkotlett . . . Inget Ă€r för litet att spara. SkĂ€r resterna i smĂ„bitar och samla dem i en glassbytta i frysen. Fyll pĂ„ i byttan tills det rĂ€cker till en god pyttipanna. Bara att koka potatis som du steker tillsammans med purjolök och köttsnuttarna. Annars har du snuttarna som innehĂ„ll i en omelett.

Rester av squash, aubergine, lök, paprika, morot . . . ja nĂ€stan vad som helst. Mamma gör en standardröra med getost: HĂ€ll 1,5 dl grĂ€dde, creme fraiche eller grekisk youghurt i en kastrull. Smula ner 150 gram getost. LĂ„t sjuda tills det tjocknar. SmaksĂ€tt med vitpeppar. HĂ€ll röran över resterna och gratinera i 225 grader i 15–20 minuter eller tills anrĂ€ttningen fĂ„tt fin fĂ€rg.

Överblivet potatismos. Blanda med Ă€gg och stek potatisplĂ€ttar. Gott med lingon och bacon till.

Ostsnuttar. Riv och förvara i bytta i frysen. Tinar snabbt nÀr du ska göra gratÀnger, Àta tacos eller vill tillaga ostpastan Fettucine Alfredo.

Parmesanskalkar. SlÀng ned i köttfÀrssÄsen och lÄt koka med för att ge smak. Ta bort innan du serverar.

Kokt fisk. Bör Àtas dagen efter. Kanske i form av en soppa?

Trista tomater. Koka soppa, gör en salsa eller egen chilisÄs. MÀngder av recept pÄ nÀtet. GÄr bra att frysa.

RÀk- och krÀftskal. TillsÀtt lök och rotsaker och koka en fond som blir basen till vÀrldens godaste soppa.

Kaffesump. Blanda med kokosolja och anvÀnd som peelingkrÀm. Har inte testat, men ska vara vÀldigt effektivt.

Grönsaker. Köp massor nĂ€r de Ă€r billiga och frys in. Vissa behöver förvĂ€llas, andra inte. Googla! Röd paprika, till exempel, kostar en dryg tia kilot nĂ€r den Ă€r som billigast och 80–90 kronor i vinter. Hacka i smĂ„bitar och anvĂ€nd i grytor, pastasĂ„ser etc. Gör likadant med dill och persilja.

UrsĂ€kta om jag lĂ„ter som en Syster Duktig som utdelar husmorstips. Men enligt NaturvĂ„rdsverket slĂ€nger varje svensk 74 kilo mat om Ă„ret. Är inte det osmakligt, sĂ„ sĂ€g?

Mejla mig!

Har du bra restrecept att dela med dig av? Mejla mig gÀrna!

Kolla in sajten SlÀng inte maten som har massor av bra tips.

Glöm inte att lukta och smaka pÄ maten nÀr du Àr osÀker. VÄra egna sinnen Àr bra mycket mer tillförlitliga Àn nÄgra bÀst-före-datum!

LĂ€s mer om