När landstingsrådet Marie Morell i en intervju får frågan om man har några sådana planer nekar hon. Först när hon konfronteras med minnesanteckningarna medger hon att sådana diskussioner har förts. Varför förnekar den borgerliga ledningen att den ämnar driva borgerlig politik? Det är svårbegripligt. Men det som möjligen hade varit en pikant historia har nu i stället utvecklats till en förtroendekris för landstingsmajoriteten.
För vad gör landstingsrådet Marie Morell när hon får höra om det läckta dokumentet? Jo, hon gör en polisanmälan av det hon menar är en stöld av ett papper, i akt och mening att polisen ska klämma åt källorna. Hon får eldunderstöd av Vrinnevilistans Lasse Pettersson som därtill anklagar NT och Corren för häleri. "Hälare är en som befattar sig med stöldgods", säger han. Pettersson talar både om Watergateskandal och jämför landstingsledningens planer med företagshemligheter. När en reporter påtalar att meddelarfriheten i all offentlig verksamhet är grundlagsskyddad svarar han: "Jag kan inte de här detaljerna."
Detaljer, Lasse Pettersson? Stöld, Marie Morell? Detta handlar om en grundbult i en av Sveriges grundlagar, Tryckfrihetsförordningen.
Den fundamentala skillnaden mellan privat verksamhet och skattefinansierad är just att det i den senare finns en rätt att anonymt tipsa eller lämna uppgifter till medier i vilket ämne som helst. Undantagen från denna rätt är uppgifter som är sekretessbelagda eller som rör rikets säkerhet. Det innebär att medier enligt grundlagen är skyldiga att skydda uppgiftslämnares identitet.
Enligt Tryckfrihetsförordningen är det därtill uttryckligen förbjudet för "myndighet eller annat allmänt organ" att efterforska vem eller vilka som lämnat sådana uppgifter. Östgötapolisen meddelade redan på fredagen, föga förvånande, att man inte kommer att utreda anmälan eftersom det ju inte handlade om sekretesskyddade uppgifter. Straffet för den som bryter mot efterforskandeförbudet är böter eller fängelse i högst ett år.
Men sådana små "detaljer" är något som den sittande landstingsmajoriteten uppenbarligen inte har en susning om. Det är så aningslöst att man häpnar. Det är synnerligen illavarslande att ledande politiker varken förstått eller över huvud taget respekterar fundamenten för Sveriges långa tradition av tryckfrihet och öppenhet.
Transparens och en vilja att syna argument och ståndpunkter från flera perspektiv är välgörande för vilken verksamhet som helst, privat såväl som offentlig. Men för att verkligen säkra rättstrygghet, förnuftig resursanvändning, klok ledning och för att stävja maktmissbruk finns därtill i Sverige ett grundlagskydd som ska säkra öppenheten i all skattefinansierad verksamhet.
Morell, Pettersson & Co gjorde redan genom polisanmälan ett rejält klavertramp. Att sedan tala om Watergateskandal, affärshemligheter och "grundlagsdetaljer" stärker sannerligen inte förtroendet för landstingsledningen. Har man foten i bälgen är det onödigt att fortsätta dra den upp och ned.