Årets hittills mest spridda tidningsomslag släppte Vanity Fair i förra veckan, med Caitlyn Jenner som huvudmodell.
För er som missat: Bruce Jenner tog 1976 OS-guld i tiokamp och var efter det en stor amerikansk idrottshjälte. På senare år har han varit känd som pappa i världens största realityserie, ”Keeping up with the Kardashians”, men där hållit förvånansvärt låg profil. Tills nu.
I en mycket omtalad och hyllad intervju med Diane Sawyer berättade Bruce att han egentligen är kvinna, och har påbörjat både hormonbehandlingar och gjort ansiktsoperationer för att kunna leva sitt liv fullt ut. Och i förra veckan kom så omslaget där hon berättade om sitt nya namn och sitt nya utseende. Caitlyn Jenner var född.
Dagen innan Vanity Fair-bomben presenterades som av en händelse en ny rapport, gjord av Folkhälsomyndigheten och Karolinska Institutet. ”Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer för transpersoner” är den största undersökning som någonsin gjorts i Sverige om psykisk ohälsa bland transpersoner, och innehåller en rad viktiga och ledsamma fakta. Några exempel:
Fler än var tredje person i undersökningen har funderat på att ta livet av sig bara de senaste tre månaderna.
En av tre har utsatts för psykiskt våld, och en av fem för fysiskt våld, på grund av sin identitet.
Väldigt många transpersoner har lågt förtroende för myndigheter som polis, socialtjänst och sjukvård.
Sveriges transpersoner mår inte bättre nu än när den förra undersökningen gjordes 2005.
De är förstås inte ensamma. Över hela världen får transpersoner leva med att bli brända, stenade och utsatta för övergrepp. Eller leva och leva – statistiken säger att en transperson mördas var tredje dag.
Även Caitlyn Jenner har funderat på självmord. Att bära på en stor livshemlighet samtidigt som paparazzis smyger i buskarna är förstås att leva ett enormt utsatt liv. Men samtidigt ger kändisskapet möjligheter till en enorm mängd stöd och kärlek nu när hon äntligen valt att bli den hon är även offentligt.
Vanity Fair-omslaget har så klart också en baksida. Vissa av hurraropen för den till oigenkännlighet photoshoppade Jenner (som inte direkt ser ut som en genomsnittlig 65-årig) klingar lite obehagligt. Hade hon tagits emot med lika öppna armar om hon inte varit framgångsrik och snygg?
Jenner själv är högst medveten om den dystra statistiken för transpersoner, och hennes roll som förebild är värd hur mycket som helst. Men jag önskar att detta kan leda till att vi tar oss vidare från den allmänt spridda "Christer Lindarw är ju snygg och rolig"-acceptansen till att fullt ut omfamna alla människors rätt att vara den de önskar vara.
Det fina är att Caitlyn Jenner öppnat dörren för just detta. I kölvattnet av Vanity Fair-omslaget tog en ny hashtag fart i sociala medier: #myvanityfaircover. En rad nya, hemmagjorda omslag trillade in i flödet och visade mångfalden hos transpersoner från hela världen, både vad gäller utseende och erfarenheter.
Nu berättar transpersoner världen över sina historier, och visar oss att utsattheten som i så många andra sammanhang ofta är en klassfråga. Caitlyn Jenner hamnar på blanka omslag, andra ratas från arbetsmarknaden, tvingas till prostitution och hamnar i fängelse där de våldtas och misshandlas.
Att leva i en transfobisk värld är verkligen inte La Dolce Vita, men mycket tyder på att det går åt rätt håll.