Ernst Klein: Kan Sverige regeras?

Om rådande röstfördelning står sig över nästa val finns bara ett alternativ till majoritetsregering: Socialdemokraterna och Moderaterna.

S och M. Bildar regering efter valet 2018?

S och M. Bildar regering efter valet 2018?

Foto: Maja Suslin / TT

Kolumn2016-01-05 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om 20 procent eller fler verkligen röstar på Sverigedemokraterna i nästa val finns det bara högst 80 procent kvar för de övriga partierna att dela på. Det säger sig självt att sannolikheten för att något block får egen majoritet då är väldigt liten. Motståndarna måste reduceras till 30 procent eller mindre. Det kommer inte att ske.

Så vad gör man då?

Jag hoppas verkligen att inget av de andra partierna är villiga att bilda regering ihop med Sverigedemokraterna. De värderingar som vägleder detta parti är lika motbjudande som tidigare. Det handlar inte bara om flyktingfrågan. Partiet står överhuvudtaget för en helt insnöad nationalism som vägrar se att i dagens värld är ingen nation sig själv nog.

Bland Socialdemokraterna verkar det växa fram förhoppningar om att fixa biffen genom att samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna istället för med Vänsterpartiet. Men en sådan koalition kommer inte heller i närheten av en majoritet.

Realistiskt återstår då bara att S och M går ihop. I bägge lägren finns en sedan urminnes tider djupt förankrad motvilja mot ett sådant samarbete. De båda partierna ser varandra som arvfiender.

Det har dock inte hindrat dem från att samarbeta i åtskilliga kommuner. Men för den egna självbilden är föreställningen om det andra partiets grundläggande ondska central.

Men är skillnaderna mellan de båda partierna verkligen så stora? Moderaterna har visserligen under Anna Kindberg Batra återigen dragit sig åt höger efter Fredrik Reinfeldts vänstergir. Men i flyktingfrågan har Socialdemokraterna gjort en högergir samtidigt med Moderaterna.

Och det är naturligtvis sant att Moderaterna vill sänka skatterna och gärna kan tänka sig att skära ner det sociala skyddsnätet medan Socialdemokraterna helst skulle se nätet högre. Men i praktiken vågar ingendera sidan utmana väljare vare sig med nedskärningar eller med skattehöjningar och skillnaderna förblir därför i praktiken rätt små.

Man kan också tycka att med ett högerparti så röststarkt som Sverigedemokraterna är den nuvarande vänsterregeringen en rätt onaturligt skapelse. Den bygger utgeslutande på att allianspartierna accepterat att det block som var störst skulle få regera. Och även om vänstern är en bra bit från majoritet också i dagens riksdag är de en aning större än Alliansen.

Så om nu inget block kan nå majoritet i nästa val heller – och allting tyder på det – måste man tänka om. Och då finns det bara ett majoritetslaternativ nämligen S+M. Så då är det väl bara för de bägge partiernas medlemmar att hålla sig för näsan samtidigt som man kastar sig i famnen på sin traditionella motståndare.

När man sedan vågar andas igen kommer man att upptäcka att luften inte är så hemsk som man trott. Tyskarna har inte dött av att regeras av en motsvarande koalition.

Läs mer om