Marie Söderqvist: Maten är den nya magin

Vi har ersatt trollpackor och onda feer med mat. Det verkar inte finnas något som är farligt, rysligt eller till och med dödligt som mat.

Kolumn2014-11-04 03:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha tillbringat lördagskvällen på en Halloweenfest, där deltagarna överträffade varandra med både fyndiga och riktigt läskiga utstyrslar, slog det mig: ”vi vill bli rädda”. Det finns något njutningsfyllt i att älta fara, död och rädslor. Maskeradens lek med det som skrämmer oss mest, döden, tortyren och det okända, är förstås en modern tappning av forna tiders dyrkan av helgon och utövande av mystik.

Som VD för Livsmedelsföretagen har jag fått svara otaliga gånger på frågor om farlig mat. Senast var det mjölken. Dör du inte, får du cancer. Den som hängt med lite kan säkert räkna upp minst tio olika matfrågor, där produkter klätts i skepnader inte alls olika en lömsk häxa eller en ond trollkarl.

Flintasteken med den hemska tillsatsen vatten.

Den förgiftade potatisen, en stekt trollbrygd kryddad med akrylamid.

Död.

Cancer.

Bisfenol i förpackningar som lämnar obehagliga rester i människokroppen, transfetter som bryter ner och förstör, färgämnen som likt monster invaderar våra kroppar.

För att inte tala om GMO.

Förhållandet till att skapa nya, hållbara produkter med genteknik, är nog lika läskigt för många som att möta Frankensteins otäcka skapelse på en mörk bakgata. Fullt förståeligt, kanske. Jag är inte emot att vi tar fram objektiva fakta kring maten vi producerar. Tvärtom, jag är en förespråkare för transparens och ett vetenskapligt förhållningssätt. Men proportionerna som ofta följer av en ny vetenskaplig studie, som antyder att något vi äter skulle kunna vara skadligt, är orimliga. Mjölk och spöken har väldigt lite gemensamt, förutom färgen. Ändå får medierna, efter den senaste forskningsrapporten om mjölk, drycken att framstå som något som långsamt bryter ner vår kropp och förgiftar oss, inte olikt en förbannelse av en ond fe.

Bland alla lyckliga matprogram, glassiga kokböcker och snygga matbilder vill också bli skrämda över hastiga larm om ond bråd död. Och även om vi slutat tro på magi i form av häxor, tror vi på det när det gäller mat. Varför skulle vi annars slänga oss över texter som utlovar ”äter du det här, blir du smal, snygg och långlivad”. Också bättre intelligens brukar ibland utlovas av rätt mat. Så när vi inte längre tror på att en god fe kan ställa allt tillrätta igen kan vi alltid tro på att en ny diet kan göra det. Maten är den nya magin.

Precis som när det jagades häxor på medeltiden letar olika självutnämnda inkvisitorer, ofta i form av krönikör i stora tidningar, efter nya faror att skrämmas med. Den vita döden är inte bara mjölken utan pulver i form av malt, vete och/eller socker. Det är en åsikt man allt oftare stöter på.

Istället för att låta sig skrämmas av en gammal häxa kan man numera känna dödsrysningar inför ett vitt, rostat bröd med marmelad på.

Läs mer om