Varje jul dyker det alltid upp något nytt. Julen 2014 prövade jag för första gången köttbullar gjorda på kött och alger, samt en prinskorv med mycket mindre kött men med det ultrahippa och nyttiga chiafröet som proteinhöjare. Som ständig spanare efter nya trender funderar jag över om algbullen och chiafrökorven står för något nytt, som är på väg in i vår nordiska matkultur. Är den heliga svenska julbordstraditionen rent av på väg att ändras?
Korven är i och för sig väldigt god, så för min del gör det ingenting om så skulle vara fallet. Men det väcker intressanta frågor. Allt med korven är svenskt, råvarorna, tillverkningsorten, paketeringen, transporten. Den är också ekologisk och tillverkad på cykelavstånd, nåja inte cykel kanske, men hyfsat nära. En snabbgenomgång av produkterna på det dignande julbord vi på Livsmedelsföretagen bjuder på visar att det också gäller för nästan alla rätter. Svenskt. Ekologiskt. Närproducerat. Den exotiska algkorven framstår i det perspektivet som en del av en nationell återgång till genuint svenska produkter, snarare än en oväntad utflykt i världens kulinariska rum.
Och så är det. Vi köper allt mer svenskproducerad mat. Den historiska stämpeln vi haft, att vår mat är näringsrik och hälsosam, verkar ha exploderat. Är vi på väg att bli ett nytt Frankrike - ett nytt kulinariskt epicentrum i bemärkelsen att vår mat är så starkt förknippad med vår nation, att de nästan inte går att skilja åt? ”Den trygga, säkra, hållbara, hälsosamma, rättvisa och innovativa maten, och landet.”
En annan sak, utöver den svenska, ekologiska, och närproducerade rätten, som nog kommer att vara närvarande vid julbordet är diskussionen om det nationalistiska partiet som fällde den sittande regeringen. Det får mig att fundera över om de hänger ihop, trenderna att äta nationellt och att rösta nationalistiskt? Inte så att det främst är sverigedemokrater som äter korv gjord på alger, snarare är det enligt våra undersökningar faktiskt precis tvärtom. Jag vågar gissa på att Sverigedemokraterna kommer att vara sist på korven med alger och chiafrön.
Så julen 2014 kommer innehålla fler val än vanligt. Man kan uttrycka sin identitet med musik, kläder eller inredning. Men min förhoppning är att vi redan i jul ännu tydligare kommer att visa vår identitet genom mat, genom att kunna välja fler traditionellt hälsosamma, hållbara, rättvisa, trygga, säkra och innovativa rätter på bordet. Jag är faktiskt helt överens med den nuvarande landsbygdsministern – svensk livsmedelsindustri är den nya spjutspetsteknologin. Det är på mat vi kommer att bygga vårt fortsatta välstånd här upp i Norden. Modern mat.