Arbetet lön för mödan ?

Linköping2005-04-05 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi försökte komma på vad det är som är så himla lutherskt i svenskens sätt att leva. Även för oss är svenskheten på många sätt förknippad med att göra rätt för sig och inte vara någon ti ll last. I Sverige är det en helig dygd att arbeta. Det är ett mantra som ständigt återkommer och som de flesta svenskar stämmer in i. Där satt vi två invandrare och undrade om det är en sann bild.

-- Det är otroligt många människor som är sjukskrivna och förtidspensionerade i Sverige. Lägg till de arbetslösa så är det en miljon arbetsföra människor som varje dag INTE går till ett arbete. Den annars så muntre vännen såg bekymrad ut.

-- Det politiska systemet speglar ett förakt för arbete. Om man som aktieägare i ett börsnoterat företag får några kronor i vinst skattar man trettio procent. Medan småföretagare som måste hantera personal och långsiktigt bygga upp en verksamhet kan hamna på skattesatser på åttio procent. Åtminstone om företagaren en dag vill sälja sitt livsverk. Bidragen drar åt samma håll hävdade jag:

-- Tänk på alla bidrag som gör att det är ekonomiskt mer fördelaktigt att staten sköter hushållets försörjning än att medborgaren själv arbetar för pengarna.

Min vän försökte muntra upp mig:

-- Bidragen är skattemedel så man kan väl säga att folk försörjer sig själva.

-- Men bidragen är inte förknippade med arbete, svarade jag. En del arbetar för pengar medan andra får pengar ändå. Signalen blir att löntagare och småföretagare är en bunt halvkorkade arbetshästar, som mot alla odds kämpar vidare.

Att arbeta lönar sig inte helt enkelt i Sverige, konstaterade jag. Inget nytt visserligen, men slutsatsen rimmar illa med svenskens bild av sitt eget förhållande till arbete. För hur kommer det sig att den kollektiva självbilden bland svenskar är att man är ett hårt arbetande folk? Ett folk som rekorderligt kavlar upp ärmarna och arbetar i ur och skur. Sanningen är den att nästan varje hushåll får någon form av bidrag från staten.

Kanske är det så att man har röstat fram ett politiskt system för att man inte tror sig själv kunna hantera sin inkomst och låter staten ta över förmyndarskapet. De flesta psykologer och analytiker vet hur viktig känslan av att kunna påverka sitt eget liv och forma sin egen situation är för människans lycka och välbefinnande. Att själv inte ha möjligheten att påverka sin situation och vara beroende av ett system för sin överlevnad är inte bara negativt för självkänslan utan rent av ohälsosamt.

-- Det är nog just för att det inte lönar sig arbeta, som vi i Sverige mår så himla dåligt, sa min vän. Någonstans på vägen mot välfärdssamhället förlorade vi makten över våra liv. Samtidigt tog sakta ångesten över vår vardag. Vi måste arbeta bort den. Luther vill ut ur garderoben! Släpp ut honom! Aldrig trodde jag att den dagen skulle komma då vi tillbad torrbollen Luther som annars brukar utpekas som roten till allt ont.

-- Jäpp! svarade jag. Men först måste det löna sig att gå till arbetet i stället för att sitta hemma och ha ångest.

Läs mer om