Det finns tillräckligt för allas behov men inte för en enda mans girighet.
De orden kommer från den indiske politikern och andlige ledaren Mahatma Gandhi och är högaktuella i en tid av klimathot, miljöångest och utsläppsdebatt.
I frågan om vems ansvar, vems visioner eller vilkas skuld har diskussionen pendlat mellan företagen, staten och politikerna, men sällan på oss som enskilda individer. Sanningen är ju som bekant att vi alla har skyldigheter att påverka i rätt riktning för en hållbar utveckling, bevarad natur och ett jordklot som också håller för våra barnbarnsbarn och deras ättlingar.
Ändå är det så lätt att bara skylla på staten och företagen. Någon annans ansvar någon annanstans.
Visst är kvällstidningarnas helgbilagor numera överfulla av "testa-de-nya-energisnåla-glödlamporna-reportage". Visst lär vi oss på TV-nyheterna att det är dumt att köpa massivt bensinslukande bilar. Visst känner vi en större medvetenhet i dag kring klimathot, isar som smälter i Arktis eller oljeberoendet än vad vi gjorde för fem år sedan.
Ändå fortsätter de flesta att leva med samma livsstil som förr - eller så får människor korta, men föga hållbara, miljöryck. Men den som greppar efter mycket mister ofta hela stycket eller översatt till praktiskt miljö-Svensson-beteende; Gå inte ut för hårt, för impulsivt eller för snabbt, då blir miljötänket mest pannkaka. Tänk långsiktigt och erkänn brister, men framförallt gräv där du står.
Mitt eget enskilt bästa val för miljön i mitt liv var att jag slutade äta kött i tidiga tonåren för över tjugo år sedan. Detta etiska beslut grundade sig enbart på att jag är djurvän, men har haft miljömässigt oanat goda konsekvenser.
Enligt bland annat Världsbankens rapport Livestocks long shadow - environmental issues and options visas tydligt att de flesta ansträngningar för att motverka klimathotet är bortkastade om vi inte samtidigt skär ned kraftigt på köttkonsumtionen.
Djuruppfödning står i dag för två tredjedelar av människans utsläpp av växthusgasen kväveoxid. Förutom detta svarar djurhållningen för uppemot 40 procent av människans utsläpp av metan och 9 procent av koldioxidutsläppen. Att vara vegetarian är alltså ett stort plus på min naturängelslista - likaså att jag inte har körkort och inte åker bil utan kommunalt samt att vi har installerat miljövänliga glödlampor hemma.
Men jag är också en miljöbov på vissa fronter. Jag flyger flitigt utomlands i mitt arbete. Jag badar ofta, vilket är stort energislöseri jämfört med en snabbdusch. Jag borde sopsortera mer. Jag borde nobba mineralvatten på flaska oftare och alltid använda tygkasse i stället för att titt som tätt köpa plastpåsar när jag handlar.
Miljöbovar är vi allihop till mans och kvinns. Det är lika bra att erkänna detta i stället för att påskina en falsk skimrande aura av naturängel. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.
Så släck lampan och mys med stearinljus i vintermörkret. Skippa julskinkan och ät mer vegetariskt under julhelgerna. Ta tåget i stället för bilen till släktkalasen.
För kom ihåg en sak: Vill du förändra världen måste du börja med dig själv.
Birgitta Ohlsson
Riksdagsledamot (fp)