Några år innan den amerikanska TV-serien Twin Peaks-febern skulle fånga mig och många andra tonåringar var det en dansk serie Matador på SVT som då fick miljoner fans i norra Europa. Det danska nationaleposet, Matador, handlar om när det gamla traditionella samhället med privilegier, klasstrukturer och skrån tvingas ge vika för den nya och moderna världen.
Mannen som symboliserar utvecklingen är huvudpersonen textilentreprenören Mads Skjern som 1929 anländer med sin lille son till landsortsstaden Korsbæk på Sjælland. Där startar han, i konkurrens med stadens societetselit, en egen klädaffär Tøjhuset och senare en bank. Detta ses inte med blida ögon av den lokala överklassen. Vid ett tillfälle i serien förklarar han den filosofi som gjort honom framgångsrik:
"Det er vigtigt at lære at spare, hvis man vill tjene penge" - "Det är viktigt att lära sig spara om man vill tjäna pengar"
Ord som sannerligen känns högaktuella sommaren 2012 oavsett om vi talar om
europeiska ekonomier i kris, det faktum att 400 000 svenskar har skulder hos Kronofogden eller att sparande inte är på modet längre. Att spara till något man längtat efter en längre tid känns i dag utkonkurrerat av livsstilen att omedelbart få köpa det man vill ha.
Tre händelser - måhända tecken i tiden - har den senaste tiden fått mig att tänka på detta. Min dotter fick häromsistens en sparbössa. Några jag berättade detta för tyckte att det var gammeldags, lite fånigt och förde tankarna till sparbankernas ungdomstidning Lyckoslantens karaktärer Spara och Slösa med sensmoralen att spara minsann är fint. En gymnasist jag träffade på ett skolbesök skulle ta körkort. Hans mormor hade gett honom en slant till körlektioner. Resten skulle han nog finansiera med snabblån. Att spara eller jobba ihop pengarna var inte att tänka på. Dessutom är det svårare att spara på klassiskt vis i dag. Få banker vill numera ta emot sedlar och mynt, vilket gör det svårare för framförallt de unga som fortfarande sparar en slant hemma då och då att symboliskt tömma sparbössan och kunna gå till banken och sätta in pengarna.
Att uppmuntra våra barn redan som unga att spara är ett minst lika viktigt visdomsord i livet som att utbilda sig, arbeta ambitiöst och alltid göra sitt bästa. Eller som skådespelaren Gösta Bernhard uttryckte det: "Flyg inte högre än sedlarna bär". En ekonomisk läxa även skuldsatta EU-länder borde tänka på.