Det har skrivits åtskilliga spaltmeter om kvinnors hjärta och smärta i världslitteraturen. Leo Tolstoys huvudkaraktär den livfulla och samtidigt djupt tragiska Anna Karenina, Jane Austens alla kämpande idealistiska romanhjältinnor och Gustave Flauberts dramatiska och egensinniga Madame Bovary.
Men ibland blir våra egna liv lika snabbt, lika dramatiska och lika omtumlande som en rysk kärleksroman från 1800-talets slut. Ibland överträffar verkligheten dikten.
Micaela var 18 år. Hon var som vilken annan tonåring som helst. Hon gick sista året på gymnasiet, hon var kär och hon umgicks med sina vänner. En dag när hon satt hemma i soffan och slötittade på en film kände hon plötsligt hur smärtan strålade ut i ena armen. Först flera timmar senare på sjukhuset förstod Micaela vad som hade hänt. Hon hade drabbats av en hjärtattack. Micaelas hjärtattack hävdes med ballongvidgning. Efter några dagar fick hon åka hem. Med sig i bagaget hade hon fyra hjärtmediciner, förbud att äta p-piller och rådet att ta det lugnt. Några år senare - vid 22 års ålder - hade Micaela drabbats av ytterligare två hjärtinfarkter. Micaela är rädd för nya infarkter varje dag. Hennes historia är inte unik, men extra omtumlande på grund av hennes unga ålder. Vi har alla våra egna berättelser om personliga kvinnoöden i vår egen närhet.
Hjärtsjukdomar är vår tids stora folksjukdom och en vanlig dödsorsak i Sverige. Och kvinnor drabbas av hjärt- och kärlsjukdomarprecis som män, om än något senare i livet. Men tyvärr bygger vår kunskap i dag till stor del på forskning kring mäns hjärtan. För precis som inom många andra områden utgör mannen normen inom vården och den medicinska forskningen. När mannens symptom är just norm riskerar kvinnors symptom att feltolkas eller kanske inte upptäckas alls förrän det är för sent. Rapporter visar att väntetider kan vara längre för kvinnor till behandlingar inom hjärt- och kärlområdet än för män. Kvinnor använder mer läkemedel än män och drabbas oftare av biverkningar. Män får dock snabbare tillgång till nya och dyrare läkemedel. Listan kan göras lång över könsorättvisorna. Kvinnors rätt till jämlik hälsa handlar både om en demokratisk, hälsomässig- och jämställdhetspolitisk hjärtefråga.
Jag har alltid fängslats, fascinerats och följt de romantiska klassikerna i världslitteraturen. Men en stilla tanke dock. Tänk om det hade forskats lika mycket om kvinnohjärtana som det romantiserats i böcker om våra hjärtan?