Äntligen! Ja, som folkpartist ville man likt radioprofilen Gert Fylking brista ut i ett sådant när Sveriges riksdag efter en maratondebatt på nästan 10 timmar och med 40-talet debattörer framemot midnatt röstade för ett svenskt ja till Lissabon-fördraget. Att Sverige först blev det 25:e landet av 27 EU-länder som sade ja kändes något trist för en liberal Europa-entusiast, men bättre sent än aldrig. Denna dag den 20 november var en historisk dag för demokratin för med Lissabonfördraget bidrog vi till en Europeisk Union som blir mer demokratisk, duglig och dagsaktuell.
Jag är inte lastgammal, men kan konstatera att mycket har hänt i vårt Europa bara under min levnadstid. När jag föddes i mitten av 1970-talet var nästan hälften av dagens 27 EU-länder diktaturer. Spanien, Grekland och Portugal som i dag är moderna marknadsekonomier och charterparadis upplevde eller hade haft militärdiktatur. När jag senare på 1980-talet reste med tåg med mina föräldrar var det genom ett Östeuropa präglat av ofrihet, planekonomi och förtryck. Tyskland klövs av en geografisk Berlinmur och en mental Stasi-kultur. Ungern, Polen och Tjeckoslovakien förpestades av socialism och kommunism. Bulgarien och Rumänien levde under mörkermännen Nicolae Ceausescu och Todor Zjivkovs grymma styre.
När jag gick i åttonde klass på högstadiet på Kärna skola i Malmslätt föll Berlinmuren på kvällen den 9 november 1989 . Detta var bara för 19 år sedan. Först när jag börjat på gymnasiet på Katedralskolan första ring hösten 1991 förklarade sig Litauen, Lettland och Estland självständiga, men jag hann till och med gå ut gymnasiet 1994 innan de sista ryska styrkorna lämnat Estland. I dag år 2008 har vi enkom en diktatur kvar i Europa, Vitryssland.
Med Lissabonfördraget gör vi EU mer demokratiskt. Europaparlamentet får ökade befogenheter. EU kan aldrig bli något annat än vad medlemsstaterna bestämmer. Varje land har veto när fördragen ses över. Kom ihåg att all utveckling i EU bygger på fördrag och sätter spelreglerna för vad EU ska göra. Lissabonfördraget är ett paket med nya regler som är anpassade för att göra EU öppet, effektivt och demokratiskt även med fler medlemmar. Fördraget har tagits fram genom en historiskt öppen process där representanter för de nationella parlamenten och civilsamhället har deltagit. Demokratin blir starkare. Stadgan om grundläggande fri- och rättigheter blir juridiskt bindande och garanterar alla medborgare en gemensam uppsättning rättigheter.
I Lissabon-fördraget får de nationella parlamenten en starkare roll. Beslut ska inte fattas på högre nivå än nödvändigt. Bestämmelser för utträde ur EU skrivs dessutom in i fördraget. Europaparlamentet blir medbeslutande i rättsliga frågor, och får inflytande över hela EU:s budget. Lissabonfördraget ger Sverige mer makt i EU. Sverige är det land som skulle förlora mest inflytande i Europaparlamentet i relation till sin storlek. Öppenheten blir tydlig. Ministerrådets sammanträden skall vara offentliga och vi får offentlighet för handlingar. Det skapas dessutom medborgarinitiativ som innebär att minst en miljon medborgare kan uppmana kommissionen att lägga fram ett visst förslag. EU-institutionerna blir effektivare. Man inför en så kallad nödbroms på det rättsliga och inrikes området. Den ger möjlighet för en regering att kräva att kontroversiella lagförslag överlämnas till Europeiska rådet, så att stats- och regeringscheferna enhälligt får fatta beslut. Med Lissabonfördraget gör vi EU mer dagsaktuellt. Äntligen!
Birgitta Ohlsson
Riksdagsledamot (fp)