Birgitta Ohlsson: Perspektiv på Europa

Linköping2012-08-27 03:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För 20 år sedan gick jag på Katedralskolan i Linköping. Det känns på många sätt som i går, men samtidigt som oerhört länge sedan. Det dåtida Sverige såg mycket annorlunda ut. Framförallt var vi inte med i EU.

Medan jag tragglade latinglosor på humanistisk linje i demokratin Sverige led jämnåriga i Östeuropa fortfarande av efterdyningarna av järnridån och kommunistisk diktatur. Medan jag sparade pengar till språkresan fick jämnåriga i Baltikum först nu uppleva frön av fri ekonomi. Medan jag planerade mina universitetsstudier drogs jämnåriga på Balkan in i ett krig som kom att sluta med 100 000-tals döda och miljoner flyktingar. I dag befinner sig mina jämnåriga i Östeuropa liksom jag i den yngre medelåldern - men vi bor alla i demokratier med marknadsekonomi som är EU-medlemmar. Och på samma sätt som EU-medlemskapet har fungerat som en demokratisk motor för öst, så kommer länderna på Balkan att göra samma resa de närmaste tio åren.

Ja, väldigt mycket positivt har hänt inom Europasamarbetet på bara tjugo år. Vi behöver påminnas om hur mycket som har förändrats.

När jag gick på gymnasiet var det bara de i skolan med riktigt rika föräldrar som kunde drömma om att läsa på universitetet utomlands efter studenten. Då fick man betala studierna på egen hand. När Sverige gick med i EU 1995 fick alla rätten genom Erasmus att studera på universitet var som helst inom EU med ekonomiskt stöd.

När jag gick ut gymnasiet drömde många om att tågluffa, men destinationerna var färre, systemet krångligare och rörligheten mer begränsad. I dag har vi EU:s fria rörlighet, gränser luckras upp och lågprisflyg kan ta oss nästan överallt.

När jag gick ut gymnasiet och Sverige var utanför EU var det också besvärligare att handla varor från andra länder. I år fyller den inre marknaden 20 år. Den har haft enorm betydelse för hur handelshinder mellan medlemsländer har rivits. Enligt EU-kommissionen skapade reformerna 2,75 miljoner nya jobb och ökade tillväxten med 1,85 procent mellan 1992 och 2009. Nu fortsätter vi att utveckla den inre marknaden, så att det blir lättare att handla via nätet, konsumentskyddet blir bättre och krånglet minskar för företagen.

Europa befinner sig i en uppförsbacke. Vi upplever den tyngsta ekonomiska krisen sedan 1930-talets dagar. Och berättelsen om EU:s ideal om frihet, frihandel och fred måste försvaras mer än på länge.Men en sak är säker: Det var inte bättre förr!

Läs mer om