Mamma är en flipperförälder. Iväg med kulan (ungen), låt den ta sina smällar men ta emot när det behövs. Jag har bara blivit curlad på ett område. Kött.
I alla år har hon och hennes gubbe styckat, malt, paketerat, vägt och skrivit etiketter. Sedan har jag fått köpa till samma kilopris som de själva gett.
Hon har antytt att jag gott kunnat hjälpa till, men jag har lyckats smita. Inte för att jag är lat, men för att det skulle bli ett sådant slutgiltigt och obehagligt . . . uppvaknande.
Men i år var det slut, detta lyxköttskonsumerande. På sitt sedvanligt osentimentala vis sa mamma: "Jag kan dö när som helst. Om du vill fortsätta att äta viltkött får du komma hit och lära dig stycka. Nu. För det är nu jag har fått älgen och det är nu den måste tas om hand. Man kan nämligen inte boka in viltkött och bestämma leveransdatum. Det kommer när djuret blivit skjutet. Punkt."
Hela mitt inre skrek "neeeeej!", jag fick ta mig i nackskinnet och tala allvar med mig själv.
Ska du äta kött eller ska du inte, Carina? Jag vill fortsätta äta kött, tack.
Föredar du viltkött eller kött från djurfabriker, det vill säga från djur som stått inne och uppbundna mellan födsel och slakt? Viltkött, tack.
Då så. Jägarna säljer inte kött i form av två kilo ytterlår och ett kilo grytbitar. De säljer en hel eller en halv älg. Du måste lära dig stycka. Så enkelt är det. Man kan inte hyckla i alla evighet.
Så upp till hennes stuga for vi, Helggubben och jag. Där låg min halva älg och väntade. Utan huvud och utan päls och skinn, vilket gladde mig oerhört. Vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, men det var skönt att inse att älgen inte skulle titta bedjande på mig samtidigt som jag skar i den.
Med tigersåg, grensax och köttyxa drog vi igång. Det är ett tungt slabbgöra att stycka kött. Ömsom tungt grovjobb när revbenen ska klippas av med grensax och höftleder ska bändas isär, ömsom finlir när stekar och grytbitar ska finputsas från hinnor och senor.
Nu efteråt är jag på något vis stolt över mig själv. Känns väldigt bra att ha tagit av sig förnekelsens skygglappar och liksom ta ansvar för sitt köttätande. Kött härstammar från dödade djur - inte från små trevliga tråg.
Tyvärr.