Att problemen i Östersjön är många det vet vi. Varje sommar fylls tidningarna med rapporter om algblomning. Vi vet att övergödning, utfiskning och hotade ekosystem är allvarliga hot mot havets överlevnad. Vi har också många gemensamma utmaningar såsom den maritima säkerheten, den gränsöverskridande brottsligheten, transporter, energi och så vidare.
Men Östersjön har också en enorm potential att bli Europas stora tillväxtcentrum. Här finns ett dynamiskt näringsliv, forskning, entreprenörskap och en historisk gemenskap som gör det lätt att samarbeta. Problemet är att vi inte varit tillräckligt duktiga på att knyta ihop de verktyg som finns för att till fullo utveckla Östersjön och samarbetet där.
Av Östersjöns nio gränsstater är åtta medlemmar i EU. Östersjön är därmed ett verkligt europeiskt innanhav.
Problem med fartygsleveranser kan leda till hotad pappersförsörjning till dagstidningarna i Paris och London några dagar senare. En läckande tanker kan få förödande konsekvenser. På samma sätt är det en styrka för hela Europa om vi kan utveckla samarbetsmetoder och strategier som är bra för Östersjön, men som också kan tillämpas på andra makroregioner inom EU. Det handlar om att använda alla resurser och alla aktörer som finns på den nationella, regionala, europeiska och globala nivån.
Vi är därför mycket glada att det Europeiska rådet på sitt toppmöte i december, på svenskt initiativ, beslutade om att ta fram en gemensam Östersjöstrategi. Den kommer att presenteras i juni 2009. Målet är att den ska kunna antas under hösten 2009, när Sverige är ordförande i EU. Det är en av våra främsta ordförandeskapsprioriteringar och det blir i så fall ett viktigt steg framåt för att det regionala samarbetet.
Vi vill inte ha några nya institutioner, inga nya budgetlinjer. Det handlar helt enkelt "bara" om att poola resurser, utarbeta gemensamma strategier och öka samordningen så att vi gör rätt saker.
Gör vi det kan vi stärka regionens konkurrenskraft, utveckla den inre marknaden och stötta varandra i regeltillämpningen, utveckla infrastrukturen och planera den ur ett smartare regionalt perspektiv. Vi kan öka samarbetet vad gäller forskning, utbildning och innovation. Vi kan hjälpas åt att bekämpa övergödningen, utfiskningen och föroreningen av vårt gemensamma hav. Vi kan stärka samarbetet mellan de brottsbekämpande myndigheterna och därmed öka säkerheten för medborgarna.
Det samarbetas redan i dag mycket kring östersjön, exempelvis har Östsam sedan lång tid tillbaka sina projekt inom Baltic Sea Strategy. Många svenska kommuner har liknande erfarenheter och kontakter. Dessa erfarenheter måste vi ta till vara och lära av så att vi inte behöver uppfinna hjulet på nytt. En bred inventering av vad som görs ska därför genomföras av kommissionen.
Arbetet med Östersjöstrategin är ett historiskt tillfälle för oss att kraftsamla så att vi kan stärka östersjöregionens konkurrenskraft, lösa de ekologiska utmaningarna och fördjupa samarbetet mellan våra länder.
Cecilia Malmström
EU-minister