Den förste juli inleds det franska ordförandeskapet i EU. På sätt och vis inleds också det svenska eftersom Frankrike, Tjeckien och Sverige ingår i samma ordförandeskapstrojka som under de kommande ett och ett halvt åren ska leda EU-arbetet.
Tillsammans har vi skrivit ett program för att få överblick över de närmaste 18 månaderna. Trojkasystemet infördes just för att skapa bättre kontinuitet och långsiktighet i ett EU där arbetet styrs av långa processer och där numera 27 länder turas om att vara ordförande.
Inom ramen för vårt trojkasamarbete har vi haft omfattande kontakter med tjecker och fransmän på såväl ministernivå som tjänstemannanivå. Vi är tre ganska olika länder med olika prioriteringar, men det har varit lärorikt att sitta ner och arbeta så nära tillsammans. Även om vi förstås inte är överens om allt - och det är heller inte syftet - har det skapat en bra grogrund att arbeta vidare på. I artonmånadersprogrammet, som ska antas av unionens samtliga EU- och utrikesministrar den 16 juni, har vi skapat en katalog över de ämnen som kommer att behandlas av trojkan. Regeringen har fått ett starkt genomslag för de svenska prioriteringarna. Programmet präglas av reformvilja och en ambition att ta sig an de frågor vi vet att medborgarna runt om i Europa förväntar sig att EU hanterar: Miljöproblemen, den gränsöverskridande brottsligheten och jobben med mera.
Utöver dokumentet skriver alla tre länderna sina egna program. Det svenska programmet kommer att utarbetas under hösten. Vi tar över i en speciell period den förste juli 2009. Då har det precis varit Europaparlamentsval och det nyvalda parlamentet ska konstituera sig och sedan godkänna en ny kommission. Under 2009 träder förhoppningsvis det nya fördraget i kraft och det faller på oss och tjeckerna att implementera de nya beslutsreglerna och att den nya utrikestjänsten som ska bildas kommer på plats.
Det brukar sägas att man ärver cirka 80 procent av en ordförandeagenda. Många frågor har en naturlig dagordning som det land som leder EU har att hantera på bästa sätt. Den allra viktigaste frågan för regeringen kommer att vara klimatfrågan. EU har åtagit sig tuffa tidtabeller och procent för att minska växthusgasutsläppen och gå över till mer förnyelsebar energi. Det är oerhört viktigt att vi i Europa kommer överens inför den stora FN-konferensen i Köpenhamn, då alla världens länder möts för att föröka komma överens om ett nytt Kyotoprotokoll. Detta sker under svenskt ordförandeskap och vi kommer att göra vårt yttersta för att det ska bli möjligt.
En annan prioriterad fråga handlar om att få till stånd en Östersjöstrategi, en samlad europeisk kraftsamling för att lösa de enorma miljöproblem som finns i Östersjön, men också utveckla Östersjön till en dynamisk, innovativ region som bättre samarbetar inom forskning, innovation och infrastruktur.
Det blir naturligtvis många andra frågor som ska hanteras - den gemensamma migrationspolitiken, tillväxtstrategin, utvidgningspolitiken och brottsbekämpning med mera. Runt om i Sverige blir det ministermöten och andra konferenser. Förhoppningen är att många människor under denna tid kommer att känna sig engagerade och kanske till och med lite stolta över Sverige och att vi kan driva viktiga frågor framåt mot ett samarbete som verkligen levererar det medborgarna förväntar sig av EU.
Cecilia Malmström
EU-minister