Varför är det lugnare på de östgötska flyktingboendena än i övriga landet? Jag tror poliskommissarien Håkan Stenbäck sitter på svaren.
– Jag följer debatten och ser hur det är på många andra platser i Sverige, men jag känner inte igen det från hur vi har det i Östergötland. Det är tydligt att det arbete vi lägger ned här på att åka runt och möta flyktingarna gör nytta.
Stenbäck åker kontinuerligt runt i Östergötland och talar med flyktingarna som bor här. Ni kanske minns reportaget i Corren för ett par månader sedan, där vi följde Stenbäck och hans dåvarande kollega Mustafa Panshiri på ett sådant besök.
Efter Correns reportage blev Panshiris tjänster, att informera och samtala med flyktingarna på deras eget språk (dari), så eftertraktade runt om i landet så han har tagit tjänstledigt och startat egen firma för att göra det.
Stenbäck fortsätter göra det för polisen i Östergötland.
Efter att följt de senaste dagarnas debatt i Corren och på Corren.se, där positiva och negativa röster har höjts kring planerna på nya flyktingboenden i Vidingsjö och Lambohov, så ringde jag upp Stenbäck för att höra hur läget är på de befintliga boendena, bland annat det tiotal som redan finns i Linköping.
Här några av reaktionerna från Correns insändarsida:
"Vi vet ju, av erfarenhet, att det är oroligt i och omkring flyktingförläggningar runt om i landet så vad är det som säger att det inte kommer bli det här?" skrev signaturen Vidingsjöbo 12 maj.
"Vi ser snarare fram emot att kanske kunna bidra genom att bjuda in nyanlända till våra promenader eller kanske ta ett parti boule." skrev signaturerna Bernt, Jan, Olle, Rolf, Lars-Gunnar, Hans och Alf 15 maj.
"De personer som kommer att bo i lägenheterna är inte kriminella ligor. Det är unga personer som söker trygghet från krig och förföljelse." skrev kommunalrådet Birgitta Rydhagen (MP) 16 maj.
Nå Håkan, bör Linköpingsborna känna sig rädda för att få flyktingar i sin närhet?
– Nej, verkligen inte, vi har inte sett nånting oroligt i de områden där boendena ligger.
Har polisen många utryckningar till länets flyktingboenden?
– Nej, det har vi inte. Inte i Linköping och inte någon annanstans i Östergötland heller. Det som har varit är några incidenter där de boende bråkat med varandra, men väldigt sällan utanför boendet.
Hur sällan det senaste halvåret?
– En gång. En incident i simhallen. Men nu har ju simhallen en anställd som talar engelska och dari med uppgift att lära ut simhallsvett till de som inte är vana vid den miljön, så senaste tiden har det fungerat bra.
En del tycker att placeringarna av boendena i Lambohov och Vidingsjö är olämpliga. Vad tycker du?
– Varför skulle de vara det? Tvärtom är det bra med boenden i så väl fungerande områden. Det vi är oroliga för är boendet i Skäggetorp. Att ha ensamkommande tonåringar där, som alla har krav på sig hemifrån att skicka hem pengar, är inte riskfritt i ett område med gängkultur.
Från andra områden i Sverige rapporteras om oroligare boenden. Tidigare i år avslöjades bland annat den särskilda, inte officiella, kod polisen har använt för att lista mängder av incidenter på flyktingboenden. När Corren då frågade region Öst så tillbakavisade de att det förekom i Östergötland, att här mörkades inga utryckningar kring flyktingboendena.
Så om vi verkligen tror på östgötapolisen, att det faktiskt är lugnare här i länet, så tror jag att det till stor del kan tillskrivas polisens förebyggande arbete.
– När vi möter dem så förklarar vi och ger råd hur det svenska samhället fungerar, berättar Håkan Stenbäck. Allt från vett och etikett i simhallen, som är en helt ny företeelse för dem, till att de ska hålla sig undan det kriminella, att det påverkar asylprocessen om de blir gripna av polisen.
– De flesta flyktingar som kommer hit är själva livrädda. De har flytt krig och förföljelse och många av dem har ärr över hela kroppen efter tortyr. När vi möter dem så är de först rädda, de är vana vid en annan sorts polis, men när vi efter ett par timmar tillsammans ska åka är de glada och vill ta gruppbilder med oss.
Klart sådana möten har en lugnande effekt.
Under 2016 ska Linköping ta emot ytterligare 400 av världens 60 miljoner flyktingar.
Ska Östergötland fortsätta vara ett så lysande exempel på ett lyckat flyktingmottagande krävs att Håkan Stenbäck och hans kollegor får fortsätta sitt arbete