Dilsa Demirbag-Sten: Alla äger inte sina tankar

Svenska Dagbladet är en av tidningarna jag läser på morgonen. I går möttes jag av svarta pilar som påpekar att texten, ledaren, och sidan inte är godkänd av staten.

Linköping2008-06-02 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska Dagbladet är en av tidningarna jag läser på morgonen. I går möttes jag av svarta pilar som påpekar att texten, ledaren, och sidan inte är godkänd av staten.

Visserligen är orden en del av en kampanj men påminner dock om vad yttrandefrihet betyder. En av fördelarna med att vara född i ett annat land är att det tillkommer perspektiv om hur livet kunde ha varit eller kan vara. Vetskapen om att endast en liten del av världen och endast några procent av världens befolkning lever i demokratier är inte endast teoretisk utan jag har upplevt diktatur.

Några av de grundläggande rättigheterna är så kallade negativa rättigheter. Det betyder rätten att INTE förföljas, fängslas, dödas för sin tro eller för det man yttrar. Religionsfriheten och yttrandefriheten är två sådana.

Grundpelaren för klassisk liberalism är individens suveränitet. Allt utgår från individens fri- och rättigheter. Utifrån den tanken är vår konstitution och lag utformad.

Varje individ är unik och har en unik röst som hon vill uttrycka. Några uttrycker det i dans, arkitektur, sång men de flesta av oss gör det med ord. Språket är ett av många kommunikationsredskap - men det främsta. När vi talar om livet, samhällets utmaningar eller försöker beskriva ett tillstånd i vår samtid använder vi orden. Språket har många brister. Ett av dem är nödvändigheten av att generalisera. Inget annat är möjligt om vi ska kunna beskriva vår omvärld. I samma ögonblick som man talar om mer än en person sker en generalisering. Det är en svaghet men vi har inget val. Däremot är vetskapen om generaliseringen en viktig del i resonemangen. Samtalet måste alltid vika plats för den individuella avvikelsen. Oavsett vi talar om cancerpatienter, ungdomar, svenskar, invandrare eller kvinnor måste man förstå att generaliseringen är en konstruktion och strategi för att beskriva en företeelse eller ett problem. Det är avvikelsen som skapar förändringarna och därför det som man ska söka och uppmuntra.

Människans egenvärde ligger till stor del i rätten att få uttrycka sin egen världsbild och situation. Att frånta individen rätten att utrycka sina tankar, idéer och åsikter är därför det samma som att ta ifrån henne egenvärdet. Låter det högtravande? Tänk om. Varje dag fängslas och mördas journalister, författare och oppositionella för att de uttrycker sina tankar. Människor runt omkring i världen är beredda att offra sina liv för yttrandefriheten.

Även diktaturer vet vad det fria ordet betyder. Därför är tyranner besatta av att kontrollera och tysta ned det fria ordet. De fruktar att sanningen ska spridas och skapa grogrund för medborgarna att störta sina plågoandar. Diktaturer stänger ned radiostationer, bränner böcker, mördar oppositionsmedlemmar och journalister. Allt för att kväva det fria ordet. I Sverige har vi högt i tak och ingen mördas för sina åsikter.

Det finns andra utmaningar mot det fria ordet i en demokrati där yttrandefriheten är en realitet. Tidsbrist, nedskärningar och ett allt hårdare konkurrensklimat kan leda till förhastade beslut och felprioriteringar. Det är allmänheten som är vår första uppdragsgivare - de andra, ägare, annonsmarknad eller politiska lojaliteter, är sekundära.

De flesta publicister är medvetna om utmaningarna och vet att hantera och möta det dagliga arbetet med integritet och publicistisk ryggrad. För en publicist är yttrandefriheten den mest grundläggande rättigheten av dem alla. Att Svenska Dagbladet påminner oss om detta hedrar dem och är viktigt för oss andra som ibland glömmer vad det innebär att inte få äga sin egen tanke.

Dilsa Demirbag-Sten

Läs mer om