Den 24 december är matklimax. Även om vi är konservativa när det gäller våra julvanor så märks nya beteenden även i julmaten.
Den stora trenden just nu är att ju närmare Stockholms innerstad man bor, desto känsligare för gluten och laktos är man. Utbudet av både gluten- och laktosfritt har mer än fördubblats under senare år. Vi betalar mer för att slippa vissa saker som vi tror är ohälsosamt för oss. Det är i storstäder som nya trender snappas upp först. Det är därför specialmat säljer mest i Stockholm. Och specialmat har allt mindre med medicinskt definierade allergier att göra och allt mer med egna hälsoföreställningar.
Vart elfte glas mjölk i Sverige är något annat än vanlig laktosfylld komjölk. Och den andelen ökar. Vi kommer i år att äta risgrynsgröt utan laktos, och griljerat utan gluten. Förra året tog Aladdinasken med mörk choklad slut. Det som för inte särskilt länge sedan betraktades som något exklusivt och svårt, mörk choklad, har blivit folkligt. Redan i år har det smugit sig in en del alternativ till julbordet som köttbullar gjorda på kyckling, gröt utan vanligt socker och helt vegetariska alternativ.
Nästa år kommer förmodligen efterfrågan på grönsaker att växa ännu mer. I USA är kål det hetaste man kan äta. Nästa år kommer det att börja serveras grönkål eller kale, som många kommer säga, för att det låter mer hippt, överallt. Vi är rätt kvicka att plocka upp mattrender framförallt från New York eller mer specifikt från Brooklyn precis utanför Manhattan.
På den coolaste gatan mitt i helgernas vintagemarknader i Brooklyn ligger den svenska restaurangen Aska. Den är det trendigaste man som svensk kan besöka just nu. Där kan man avnjuta en rätt som består av enbart en liten kokt potatis. Och äta en efterrätt som inger en känslan av att sova med en julgran.
Man liksom omsluts av gransmak. Nu krävs en stor dos matlagningsskicklighet för att få en gran att bli efterrätt. Det är definitivt inte det enklaste sättet att göra sig av med julgranen på. 2014 kommer att bli ett år präglat av än intensivare hälsodebatter och allt kommer att bli lite grönare.