Jag måste säga att detta var den bästa Europavalrörelsen hittills med många bra samtal om politik och vad kandidaterna kan uträtta i Bryssel. Men nu behöver alla partier utvärdera sina resultat. Socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin och är inte längre största partiet i Stockholm - otänkbart för mindre än tio år sedan. Och i Europaparlamentet har socialistgruppen ytterligare reducerats och det talas om kris och uppbrott. Moderaterna lyckades med nöd och näppe behålla röstetal, men tappade betänkligt bland unga väljare.
Precis som för många andra partiaktiva var jag själv mycket aktiv i valarbetet. Men för många svenskar var valet tyvärr något som passerade nästan obemärkt förbi. Det uppmärksammas av media och av oss politiker. Men veckan innan valet visade en undersökning att var fjärde väljare inte visste när valet skulle hållas.
Hur kan man då överbrygga det uppenbara glappet mellan folkets intresse och de folkvaldas intresse?
Ett av moderaternas mål med valet var just att höja röstdeltagandet. Vi passade också på att försöka väcka uppmärksamhet för detta med nya grepp. Bland annat kunde väljarna välja att bli uppringda av en central partiföreträdare. Bara under valdagen valde 25 000 svenskar glädjande nog att få bli uppringda av partiledaren själv på söndagen.
Ett lågt valdeltagande hotar ytterst att skapa ett demokratiskt underskott, vilket i sin tur riskerar att urholka den politiska legitimiteten för politiken som sådan. Därför var det glädjande att i Sverige se ett nyvaknat och ökat valdeltagande i detta val - 43,8 procent mot 37,9 procent i EU-valet 2004. Detta i ett Europa som i övrigt tappar i valdeltagande.
Vi ska inte nöja oss med detta röstresultat men jag kan ändå se en paradox från min horisont i arbetet mot fattigdom och förtryck. Runt om i världen finns ungefär 2,2 miljarder människor utan rösträtt eller där deras röst inte spelar någon roll för att de lever i ett totalitärt system. I länder som Burma eller Zimbabwe kan människor till och med plikta med sina liv om de vill göra sin röst hörd. Där kämpar folk för sin rätt att få rösta. I Sverige får vi kämpa för att folk ska gå och rösta.
Det finns inte bara ett skäl varför vi har ett lågt röstdeltagande. En medvetet sammansatt maktfördelning i EU är ett viktigt skäl. För att undvika överstatlighet i EU finns en avvägning mellan kommissionen, ministerrådet och parlamentet. Detta är bra ur demokratisk synvinkel men det underlättar kanske inte när den enskilde väljaren ska ta ställning.
Under valrörelsen besökte jag ett femtontal orter i hela Sverige. I Motala hade jag förmånen att besöka min gamla gymnasieskola, Platenskolan. Där pågick en livlig debatt med representanter från nästan alla de politiska ungdomsförbunden, till och med Piratpartiet var representerat. Debatten böljade fram och tillbaka och eleverna var frågvisa.
Det gav mig hopp om en fortsatt levande politisk debatt. En debatt som ständigt behöver vattnas och skötas om. Engagemang och delaktighet är viktiga näringsämnen. EU-valet var inte bara ett valresultat. Det var också en nödvändig och demokratisk process och i Motala fick jag uppleva den på nära håll.
Gunilla Carlsson
Biståndsminister